Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Vítejte na našich stránkách

JF brig. gen.jpgNárodní protidrogová centrála je policejní útvar s celostátní působností. Už více než třicet let vyhledáváme, odhalujeme a vyšetřujeme trestnou činnost spojenou s nedovolenou výrobou a obchodem s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Zaměřujeme se zejména na organizovanou a mezinárodní formu této trestné činnosti. Naším cílem je snižovat nabídku nelegálních drog v České republice a prosazovat právo v této oblasti. Kromě toho se podílíme na tvorbě a realizaci národní strategie protidrogové politiky. V rámci prevence pomáháme vzdělávat odbornou veřejnost a vytváříme projekty zaměřené na nespecifickou primární prevenci.

Stát má nezpochybnitelnou povinnost směřovat svou politiku k ochraně veřejného zdraví, propagaci a podpoře zdravého způsobu života a také jasně a čitelně deklarovat občanům prostřednictvím legislativní úpravy jednání, která jsou protiprávní. Předvídatelnost a konstantnost přístupu státu prostřednictvím exekutivy ve srozumitelném právním prostředí patří mezi základní principy právního státu.

Výrobu a obchod s drogami považuji za závažnou trestnou činnost a jejich konzumaci za sociálně a zdravotně rizikový společenský jev, podobně jako patologické hráčství, alkoholismus a mnoho dalších.

Moderní doba s sebou nese více závažných nemocí a drogy jsou nepochybně jednou z nejdiskutovanějších. Tato diagnóza je komplikovaná a má fatální prognózu.

Dlouhodobě sleduji otevřené zdroje informací k drogám a nemohu se zbavit dojmu, že je nám mediálně podsouváno, že život bez drog téměř nelze žít a psychotropní látky jsou přirozená věc, kterou by si každá lidská bytost, chce-li v současném moderním světě obstát, měla aspoň vyzkoušet. Život je ale pestrý a věřím, že plnohodnotně prožívané bytí se bez nelegálních drog obejde.

V Národní protidrogové centrále slouží policisté a policistky, kteří si svou práci vybrali jako poslání a hluboce věří v jeho smysl. Systematický a precizní personální výběr příslušníků centrály, společně s pevným vnitřním systémem etických pravidel byly a jsou zárukou, že svou práci Národní protidrogová centrála vykonává profesionálně a s maximální efektivitou.

Pokud vám námi zveřejněné informace pomohou orientovat se v problematice, přispějí k Vašim úvahám nad tématem drog, či jen zaujmou, bude to naplněním jejich smyslu.

                                                                                                                      brig. gen. PhDr. Jakub Frydrych
                                                                                                                            ředitel NPC SKPV PČR

vytisknout  e-mailem