Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

VISHING

LITOMĚŘICKO – Bankovní úředník to nebyl… 

Zatím neznámý pachatel vydávající se za zaměstnance bankovního ústavu telefonicky kontaktoval 22letou ženu z Litoměřicka a sdělil jí, že její bankovní účet je v ohrožení a bude zmrazen. Poškozené doporučil, aby neprodleně vyzvedla peníze z účtu a vložila je na bezpečný účet prostřednictvím QR kódu, který jí zašle. Poškozená vyzvedla peníze a vložila je na doporučení falešného bankéře pomocí zaslaného QR kódu do bankomatu na Bitcoiny. Mladá žena jednala pravděpodobně ve stresu a až následně si uvědomila, že byla zřejmě podvedena. Tímto způsobem přišla o téměř 70 tisíc korun. Policisté se případem zabývají pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po neznámém pachateli pátrají.

Tento případ není ojedinělý. Volá vám bankovní úředník a tvrdí, že váš účet je v ohrožení, a že máte okamžitě své peníze poslat jinam? Fiktivní bankovní úředník vystraší různými tvrzeními osobu, které volá, a přiměje jí peníze z účtu převést na bankovní účet, který označí jako bezpečný. Tvrdí přitom, že se jedná pouze o dočasné bezpečnostní opatření. Nutno upozornit, že banka nikdy nevyžaduje po svých klientech takovéto jednání. Doporučujeme fyzicky navštívit svou banku a nejednat ukvapeně.

Co dělat, pokud jste se Vy nebo někdo z Vašeho okolí s takovým podvodem setkali?:

  • Nereagujte na podobné hovory a v žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizujte software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

Zároveň varujeme:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na  tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Počty podvodů tohoto charakteru stoupají. Za rok 2020 evidujeme 63 případů, za rok 2021 113 případů a v letošním roce je to k dnešnímu dni zatím 36 oznámených případů. Počty případů výše uvedeného podvodného jednání mohou však být daleko vyšší, neboť někteří poškození svou újmu z různých důvodů na policii vůbec neoznámí.

Informace o vishingu naleznete ZDE.

32.jpg

19. 5. 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem