Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víš, kdo je za dveřmi?

KRAJ – Projekt na ochranu seniorů a imobilních občanů. 

Víš, kdo je za dveřmi?

Policisté z Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje vytvořili projekt s názvem „Víš, kdo je za dveřmi?“, primárně určený pro seniory, imobilní občany a občany, kteří se ocitli v sociální izolaci. V projektu se snaží zvýšit povědomí této skupiny obyvatel o zásadách bezpečného chování a zajistit jejich lepší zapamatování. Podle dlouhodobých analýz policejních statistik se právě tito lidé často stávají cílem podvodníků. A tomu chtějí policisté předcházet.

Na základě odborného návrhu byly koncem roku 2016 vytištěny samolepky s preventivním textem, nabádajícím seniory, aby se zamysleli nad tím, koho by měli či neměli pustit za dveře svého obydlí, a jak se mají chovat v případě nezvané návštěvy. Následně policisté a policistky z Oddělení tisku a prevence v celém Královéhradeckém kraji oslovili zástupce pečovatelských a Víš, kdo je za dveřmi?ošetřovatelských služeb, a jejich organizace přizvali ke spolupráci na projektu. Ve spolupráci s pracovníky těchto služeb, i s jejich pomocí, nyní společně oslovují seniory a imobilní občany, seznamují je s bezpečnostními zásadami a předávají jim samolepky.

Projekt je koncipován jako dílčí řešení problému trestných činů páchaných na seniorech a handicapovaných občanech. Jde o současné řešení sociální a situační prevence. Policisté si kladou za cíl vstupovat do obydlí osamělých, nemocných a imobilních občanů, ve velké míře trpících izolací a vyloučením z aktivní společnosti. Komunikace s touto skupinou obyvatel, jež je vzhledem k sociální izolaci obtížně oslovitelná, může pomoci obnovit jejich zájem o dění ve společnosti a zároveň pomůže zvýšit bezpečností návyky této cílové skupiny, a tím minimalizovat nebezpečí ohrožení jejich majetku, života a zdraví trestnou činností.

Projekt bude pokračovat průběžně až do vyčerpání informačních materiálů po minimálně dva následující roky. Každý občan cílové skupiny bude osloven zpravidla při dvou návštěvách. Po prvotním oslovení cílové skupiny bude následovat opakovaná návštěva na ověření účinnosti projektu. Návštěvy dalších občanů cílové skupiny a jejich zařazení do projektu budou záviset na obměně klientely pečovatelských a ošetřovatelských služeb.

Průběh realizace projektu na jednotlivých územních odborech můžete sledovat zde:

Hradec Králové

Jičín

  • Proškolení pracovníků domu s pečovatelskou službou v Jičíně - 26. ledna 2017
  • Proškolení pracovnice domu s pečovatelskou službou v Nové Paka - 2. února 2017

Náchod

  • Proškolení ošetřovatelek Farní charity Náchod 18. 1. 2017
  • Beseda v kavárně Láry Fáry 23. 1. 2017
  • Proškolení ošetřovatelů a pečovatelů v Polici nad Metují 24. 1. 2017
  • Proškolení ošetřovatelek a pečovatelek v domě s pečovateslkou službou v Novém Městě nad Metují 26. 1. 2017
  • Proškolení ošetřovatelek domu s pečovatelskou službou v Broumově 27. 1. 2017

Rychnov nad Kněžnou

Trutnov

Odkazy do noveho okna

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

Víš, kdo je za dveřmi?

Samolepky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem