Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové akce policistů? Hledání houbařů!

NÁCHODSKO - Houbař senior ušel několik kilometrů. 

Houbaření je zálibou mnoha lidí, ovšem ne všichni si uvědomují, že by při něm měli dodržovat základní bezpečnostní návyky. 

O tom, jak je snadné ztratit ve členitém terénu orientaci, se přesvědčil dříve narozený houbař, který v sobotu 24. 9. 2017 přijel za sběrem hub s rodinou z vedlejšího Polska.  Senior ve věku 68 let se od rodiny oddělil při cestě směrem na Hvězdu a několik hodin o sobě nedával nijak vědět. Jak by také mohl, s sebou neměl mobilní telefon ani žádné jiné komunikační zařízení.

Sobotní odpoledne se tak pro zbytek rodiny, i pro 45 členů bezpečnostních složek, změnilo v pátrací akci. Nepřehledný terén mezi skalami Broumovských stěn propátrávalo 8 policistů, policejní psovod se psem a 38 hasičů z řad dobrovolníků i profesionálů. Nakonec po třech a půl hodinách policejní hlídka zachytila seniorovu stopu až v několik kilometrů vzdáleném Starostíně. Nalezeného houbaře, v pořádku a nezraněného, policisté vyzvedli a předali zpět jeho rodině, čekající u původního cíle trasy na parkovišti u hotelu Hvězda.

A co radí houbařům, kteří se vydají do neznámého prostředí, policisté? Pokud jdete do neznámého terénu, choďte raději ve dvojicích, mějte domluvený čas a místo srazu na nějakém dobře rozpoznatelném místě, a nejlépe, aby měl každý u sebe mobilní telefon, kterým je možné přivolat pomoc nebo jeho s pomocí upřesnit místo, kde se ztracená osoba nachází.

por. Mgr. Eva Prachařová
25. 9. 2017 v 15:30 hodin

vytisknout  e-mailem