Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Víkend začal smrtí motorkáře

KRAJ: Aktualizace: neděle 3. září 2017 v 16:00 hodin 

Víkend v číslech

Během prázdninových měsíců vyšetřovali policisté na jihu Moravy celkem 1213 dopravních nehod, při nichž zemřelo sedmnáct lidí. Nejtragičtější dopravní nehoda se odehrála hned 1. července poblíž Vnorov. Po srážce dvou osobních automobilů na místě zemřely čtyři osoby.

Ke statistice úvodního prázdninového víkendu je nutné připočítat srážku motocyklisty s dodávkou poblíž Nesvačilky, kterou mladý motorkář nepřežil. Stejně tragický byl i víkend v druhé polovině srpna. To na Znojemsku při dvou dopravních nehodách zemřeli rovněž čtyři lidé. Při prázdninových nehodách se zranilo více než šest set lidí, z toho jedenapadesát těžce. Vznikla škoda za více než sedmdesát pět miliónů korun. Varující je rovněž počet řidičů, kteří způsobili nehodu pod vlivem alkoholu. Ti za poslední dva měsíce způsobili celkem pětaosmdesát havárií.

O posledním prázdninovém víkendu (do nedělní 13. hodiny) vyšetřovali policisté celkem padesát dopravních nehod. Při nich jedna osoba zemřela, tři osoby byly zraněny těžce a osmnáct lehce. Vznikla škoda za skoro čtyři milióny korun.

Neděle začala havárií autobusu

Velkou porci štěstí měli v autobuse cestující, které vezl východočeský dopravce z dovolené z Chorvatska. Poblíž Kuřimi, v místě, kde silničáři opravují most, se devětapadesátiletý šofér dostatečně nevěnoval řízení. Namísto toho, aby odbočil na kratičkou objížďku vedoucí souběžně s komunikací, prorazil zábrany a skončil na staveništi. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn. Poničený autobus museli vyprostit hasiči. Cestujícím dopravce zajistil náhradní dopravu. Na místě nedocházelo k dopravním komplikacím.

Krátce před polednem havaroval poblíž Pohořelic jedenačtyřicertiletý řidič.  Po smyku na mokré vozovce sjelo vozidlo mimo vozovku a otočilo se přes střechu. Při havárii se zranil řidič a jeho dvě děti ve věku devět a sedm let. Všechny zraněné převezli záchranáři do nemocnice. Jedno z dětí pak přepravil k dalšímu ošetření do nemocnice vrtulník.

V sobotu vcelku klidně

Po páteční tragické podvečerní nehodě motorkáře poblíž Horních Věstonic byla sobota z pohledu dopravních nehod na jihu Moravy vcelku klidná. Policisté vyšetřovali čtrnáct dopravních nehod. Při nich bylo zraněno celkem deset osob. Z nich jediná těžce. Na silnicích nedocházelo k výrazným komplikacím. Těsně před půlnocí vyšetřovali blanenští policisté nehodu Škody Superb poblíž Lipovce. Pětadvacetiletý řidič tam nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou, vjel mimo komunikaci, kde se automobil otočil na střechu. V autě byli zraněni tři mladí lidé, kteří byli převezeni s lehkými zraněními do nemocnice. Řidič a další spolujezdec vyvázli bez zranění. Dechová zkouška u šoféra byla negativní.

Začátek s napohled ošklivou nehodou

Víkend s očekávaným velmi hustým provozem začal pro brněnské dopravní policisty na první pohled ošklivě vypadající nehodou osobního automobilu Toyota v Banskobystrické ulici. Třiatřicetiletá řidička tam dostala na namoklé vozovce s kolejemi smyk a čelně narazila do jednoho z domů. Z hodně poničeného auta vystoupila bez závažného poranění s řadou oděrků a naraženin. Nakonec šťastně skončila i dopolední nehoda v ulici Rybníček. Tam řidič osobního automobilu Fiat porazil čtyřiašedesátiletou chodkyni. I ta vyvázla ze srážky bez závažného poranění, s oděrky a bolestivě naraženým loktem. Prakticky stejná poranění má chodkyně, kterou porazilo auto krátce před polednem ve Veveří ulici. Policisté na jihu Moravy řešili do odpoledních hodin ještě řadu dopravních nehod, které se ale obešly bez zranění.

V souvislosti s končícími prázdninami a návraty z dovolených chystají jihomoravští policisté již tradičně dopravně-bezpečnostní opatření, s cílem pozitivně působit na účastníky silničního provozu. Více než stovka policistů se o nadcházejícím víkendu zaměří nejen na měření rychlosti, ale i na dodržování pravidel bezpečnosti a plynulosti silničního provozu či na kontrolu řidičů, zda neusedli za volant pod vlivem alkoholu či drog.

Řidičům doporučujeme, aby se na cestu dostatečně připravili, byli odpočatí a nepodléhali nervozitě. Obrňte se trpělivostí, mějte lehkou nohu na plynu a buďte prosím tolerantní i k ostatním účastníkům silničního provozu.

V prvních školních dnech policisté nezapomenou ani na děti. Na rizikových přechodech proběhne preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ viz. http://www.policie.cz/clanek/zpet-do-skolnich-lavic.aspx 

por. Andrea Cejnková, por. Bohumil Mlaášek 1. září 2017

vytisknout  e-mailem