Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v okrese Bruntál

Bruntál - loupež si vymyslel, jízdy pod vlivem alkoholu a jiné události 

Loupež si vymyslel

V pátek 23. 3. 2017 přijali bruntálští policisté oznámení o loupežném přepadení. Nezletilého mladíka měli dva neznámí pachatelé zastavit v Bruntále na ulici Jesenické, krátce poté, co vyšel z večerky a měli po něm požadovat pod pohrůžkou násilí peníze. Hoch jim měl ze strachu dát 650 korun. Policisté okamžitě začali pátrat po pachatelích a při prověřování případu se nezletilý hoch doznal, že si vše vymyslel, jelikož nevěděl, co má říct doma, když peníze půjčil dvojici kluků dobrovolně.

Jízdy pod vlivem alkoholu

V průběhu víkendu policisté zjistili při silničních kontrolách u pěti řidičů a jedné řidičky požití alkoholu před jízdou, z toho čtyři případy byly v Krnově. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,25 až přes 1,5 promile. Řidiči jeli jak s vozidly osobními, tak nákladním a v jednom případě jel řidič s motocyklem a to ze Slezských Rudoltic do Krnova. Všem jsme na místě zadrželi řidičské průkazy, zakázali další jízdu a vše zadokumentovali.

V přestupkovém jednání, naměřená hodnota do jedné promile, hrozí sankce od 2 500 Kč až 20 tisíc korun, zákaz činnosti od 6 měsíců do jednoho roku. V případě, že řidič odmítne dechovou zkoušku, hrozí mu sankce od 25 až do 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dva roky.

V případě trestného činu, naměřená hodnota u řidičů motorových vozidel nad jednu promile, se jedná o přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Vypil pět odlivek rumu, usedl za volant a boural

Až tři roky odnětí svobody hrozí nyní 22letému cizinci, který v Rýmařově na ulici Revoluční v sobotu 25. 3. 2017 v 17:28 hodin řídil pod vlivem alkoholu osobní vozidlo Mercedes a při průjezdu pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení. Přejel přes levý okraj vozovky, kde se za levým chodníkem střetl s betonovým sloupkem, poté s kovovým oplocením domu. Ke zranění osob nedošlo. Při dechové zkoušce policisté řidiči naměřili hodnoty přesahující 1,5 promile alkoholu. Doznal se k požití alkoholu – pěti velkých odlivek rumu. Je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V souvislosti s výše uvedenou nehodou a zjištěnými případy jízd pod vlivem alkoholu informujeme, že moravskoslezští policisté zrealizují třetí ročník preventivní akce "Řídím bez opice". Preventivní aktivitou si klademe za cíl žáky autoškol, začínající řidiče i širokou veřejnost odradit od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu či drog - viz odkaz: http://www.policie.cz/clanek/ridim-bez-opice-iii.aspx

Odmítal opustit kolejiště a tvrdil, že se vyhřívá na slunci

Albrechtičtí policisté byli v neděli 26. 3. 2017 přivoláni na vlakové nádraží. Zde se měl 19letý mladík pohybovat v kolejišti, které odmítal opustit. Policistům sdělil, že je mu zima a tak se zde vyhřívá na slunci. Nádraží bylo v provozu, jezdily vlaky a muž svým jednáním ohrožoval svůj život

a zdraví. Policisté ho zajistili, převezli na obvodní oddělení a po procesních úkonech jej propustili. Dechová zkouška i orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek byly negativní. Muž je podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku.

Seniorka se ztratila v mlze

Ke konci minulého týdne jsme přijali oznámení o pohřešování 72leté paní, která se na nás obrátila s tím, že se v ranních hodinách vydala na procházku venčit psy a v husté mlze směrem z obce Bruntál na Milotice nad Opavou se ztratila. Policisté okamžitě po seniorce začali pátrat. Díky tomu, že si paní na procházku vzala mobilní telefon, tak jsme se ženou byli v neustálém kontaktu. Policista jí po telefonu nasměroval k pevnému bodu, jednalo se o sloup elektrického vedení s evidenčním číslem, což nám namohlo k jejímu rychlému vypátrání. Seniorka byla v pořádku a od místa bydliště se vzdálila čtyři kilometry.

V souvislosti s tímto případem bychom chtěli ještě jednou upozornit na vhodnost nošení mobilního telefonu zejména u starších osob, dětí a zdravotně hendikepovaných, a to i když odchází z místa bydliště jen na „krátkou“ vzdálenost.

komisař por. Bc. Pavla Jiroušková

27. 3. 2017

vytisknout  e-mailem