Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Svitavsku

Náročný víkend je za námi 

V průběhu víkendu policisté ve svitavském regionu přijali oznámení o 11 nově spáchaných trestných činech, které zadokumentovali a  provádí prvotní šetření. Dále řešili muži zákona 17 přestupků Policisté ze skupiny dopravních nehod v průběhu víkendové služby vyjížděli k 4 dopravním nehodám, při nichž jeden účastník byl těžce zraněn, a další tři  utrpěli lehká zranění.  Všechny provedené dechové zkoušky byly negativní.  Hmotná škoda na vozidlech je odhadnuta na téměř 262 tisíc korun. 
V průběhu víkendu operační důstojník přijal na linku 158 několik desítek telefonátů. Většina byla dále policisty využita. Necelá třetina nikterak s policejní prací nesouvisela.
 
 
Pátek
Poličští policisté sdělili podezření z trestného činu porušování domovní svobody a krádež provedená vloupáním 19letému muži. Ten v polovině července si za pomoci shodného klíče odemkl pokoj na jedné z ubytoven a z místa si odnesl elektrickou pračku.
 
Na ulici E. Beneše zloděj po vloupání do sklepní kóje ukořistil trekingové jízdní kolo v hodnotě 7 tisíc korun.
 
Dvaadvacet tisíc korun, to je škoda, kterou způsobil svým vloupáním zloděj majiteli rekreační chaty nedaleko Poličky. Po zloději nyní policisté pátrají.
 
Jednatřicetiletá žena čelí obvinění z trestného činu krádeže. Ta se totiž v pátek rozhodla vybrané zboží za víc jak 5 tisíc korun neplatit, ale přenést přes pokladny bez placení. Záhy však byla odhalena a následně předána policii. O osudu ženy bude zakrátko rozhodovat okresní soud.
      
Sobota
V sobotu 25. července 2009 proběhla ve Svitavách v odpoledních hodinách řádně ohlášená demonstrace Československé anarchistické federace s názvem „NE dalším obětem neonacismu!“ Organizátoři akce chtěli uctít památku všech obětí neonacistického násilí po roce 89. K řádnému zajištění klidu a veřejného pořádku bylo vypracováno bezpečnostní opatření, v rámci kterého bylo do akce nasazeno několik desítek policistů, včetně pořádkové jednotky, psovodů a členů antikonfliktního týmu. Po celou dobu trvání demonstrace byla Policie v úzkém kontaktu se zástupci města Svitavy a městskou policií, která se rovněž podílela na bezpečnostních opatřeních. Průvod zhruba 70 extremistů policie bedlivě sledovala od vlakového nádraží, přes ulici Nádražní, Školní, kde na náměstí Míru byl svolavatelem akce přednesen několika minutový projev. Poté byla akce ukončena. Policie skupinku opět doprovodila zpět na vlakové nádraží, odkud se účastníci rozjížděli zpět do svých domovů. V průběhu akce nebyl nikterak narušen veřejný pořádek, nedošlo k pokusům o narušení občanského soužití, ani k poškození, či ničení majetku. Narušit poklidný průběh akce měla zřejmě v úmyslu skupinka asi 30 pravicových extremistů, pohybující se na okraji města. Díky včasnému zákroku se policii podařilo zmařit její možný střet s účastníky demonstrace.  

Majitel rekreační chalupy v Dětřichově po vloupání postrádá benzínovou sekačku a zahradní traktůrek. Těchto zahradních pomocníků se zmocnil neznámý zloděj, když v období mezi 12. a 25. červencem se vloupal do garáže. Škody jsou majitelem vyčísleny na 50 tisíc korun.
 
V Litomyšli policisté pátrají po zloději, kterému se podařilo přes pokladny jednoho supermarketu bez placení 54 lahví sektu.
 
Novou zkušenost, že kapsáři jsou i v restauracích, mají dvě mladé ženy. Zloděj jim totiž při návštěvě jednoho svitavského baru odcizil z volně odložené tašky doklady, hotovost a dva mobilní telefony.
 
Muže ze Sokolova, který je podezřelý z krádeže pohonných hmot, již vyšetřuje moravskotřebovská policie. Muž v domnění, že mu krádež projde, natankoval za 1.500 korun PHM a od čerpací stanice ujel. Policii stačilo jen několik týdnů k jeho odhalení.
 
U Koclířova v sobotu odpoledne dopravní policisté kontrolovali řidiče Citroenu Saxo. Jak se později ukázalo, muž má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Navíc si vozidlo vypůjčil bez vědomí majitele. Tímto protiprávním jednáním se zabývají svitavští policisté. Řidič byl obviněn ze tří trestných činů. Má na svědomí řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí a neoprávněné užívání cizí věci.

Neděle
Trestného činu krádež a neoprávněné držení platební karty se dopustil neznámý zloděj tím, že v noci ze soboty na neděli v restauraci na Moravskotřebovsku využil nepřítomnosti poškozené a odcizil jí volně položenou dámskou kabelku s osobními věcmi, doklady a platební kartou.
nprap. Anna Štegnerová
27. 7. 2009
 
 

vytisknout  e-mailem