Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Svitavsku

Zmizely mobily, měděné kabely i kolo 

Náročný víkend mají za sebou policisté Územního odboru ve Svitavách. Řešili 12 trestných činů a 22 přestupků. U trestných činů převažovaly krádeže, porušovaní domovní svobody a hrubé narušování občanského soužití. Policisté skupiny dopravních nehod vyjeli k 6 dopravním nehodám. Jedna osoba byla při kolizi lehce zraněna. Celkově hmotná škoda dosáhla 175 tisíc korun.

V průběhu června až září přeřezal neznámý pachatel měděný kabel a odcizil ho. Lapka nebyl troškař a sebral 62 metrů kabelu.  Škoda, kterou způsobil majiteli svitavské firmy, byla vyčíslena na téměř 4 tisíce korun. Policisté vyšetřují případ jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může pachatel odejít s pokutou patnáct tisíc korun.

Mobilní telefony jsou stále v kurzu. Nenechavci nemohou odolat volně odloženému přístroji. Dva případy, které se staly během uplynulého víkendu, jsou téměř identické.
Neznámý pachatel odcizil v obci na Svitavsku z brašny jízdního kola mobil za dva tisíce korun. Kolo majitelka postavila u rybníčku a na chvilku se vzdálila.
V obci na Litomyšlsku pověsil muž ledvinku na vrata garáže. Za hodinu své věci již na místě nenašel. Spolu s ledvinkou zmizel i občanský průkaz, drobná finanční hotovost, mobilní telefon a klíče. Škoda přesáhla tisíc korun. I v tomto případu policisté po neznámém pachateli pátrají.

V pátek v 18:30 na zahradě u domu napadl verbálně muž svoji manželku. Tituloval ji opravdu nevybíravými výrazy. Žena nechtěla dále poslouchat nadávky a nasedla do osobního auta Fiat, s kterým měla v plánu odjet. To manžela rozlítilo a rozbil sklo u dveří spolujezdce. Zranění v obličeji ženy si vyžádalo lékařské ošetření. Pracovní neschopnost litomyšlský lékař nevystavil. Agresor skončil v policejní cele. Protokol o návrhovém přestupku byl zaslán na příslušný městský úřad k projednání.          

Motorovou naftu za téměř dva tisíce korun natankoval neznámý řidič u benzinové čerpací stanice ve Svitavách. S placením si nelámal hlavu a ujel. Obsluze nezbývalo než zavolat policisty. Ti přestupek proti majetku zaevidovali a po neznámém pachateli pátrají.

Kolo značky Merida postrádá od 11. září muž  z Moravské Třebové. Zmizelo ze společné kolárny v bytovce. Policisté provedli ohledání místa činu a vše řádně zadokumentovali. Neznámý pachatel se dopustil přestupku proti majetku. 

Sobotní noční jízdu podnapilého řidiče ukončili policisté ze Svitav. Muž nadýchal 0,35 promile. Pokuta, která ho nemine, se může vyšplhat k částce až 50 tisíc korun a zákaz činnosti na 2 roky. O trestu za přestupkové jednání rozhodne správní orgán příslušného městského úřadu.

S žádostí o pomoc se obrátila na policisty pracovnice vlakového nádraží. Starší muž zanedbaného zevnějšku, hovořící pouze německy, křičel, že pojede do Ruska. Neměl však finanční hotovost. Situaci uklidnila a vyřešila až policejní hlídka, která se dostavila na místo.
por. Bc. Hana Kaizarová
 

vytisknout  e-mailem