Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend dopadl špatně pro cyklisty

NÁCHODSKO - Při dvou nehodách s cyklisty byli oba vážně zraněni 

AKTUALIZACE - 3. 6.  Čtyřiasedmdesátiletý cyklista, který havaroval z prudkého svahu do potoka a utrpěl těžké zranění, v nemocnici svým zraněním podlehl.
 
Dopravní policisté na Náchodsku o víkendu vyjížděli k šesti dopravním nehodám. Drobné karamboly na parkovištích, kdy šlo jen o poškozené plasty či pomačkané plechy poté, co se řidiči netrefili do parkovacího místa, nebo nacouvali do jiného vozu, doplnily bohužel také dvě nehody s těžkými zraněními. Obě nehody se shodně staly v neděli 1. června a jejich účastníky byli cyklisté.
 
NáchodskoFoto: Žďárky/Policie ČR
Zadní brzda nebrzdila, u přední bylo prasklé lanko
K vážné nehodě cyklisty, pro kterého musel přiletět vrtulník, vyjížděli dopravní policisté po čtvrté hodině odpoledne do obce Žďárky u Hronova. Na místní komunikaci ve směru od Zlíčka na Hronov 74letý cyklista nezvládl sjezd a zřítil se z prudkého svahu do potoka. Po vyproštění z vody musel být resuscitován, následně byl ihned letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Vzhledem k charakteru zranění nemohl být na místě proveden test na alkohol, policisté si proto vyžádali odběr krve a následný rozbor.
 
Při prohlídce jízdního kola Targa Florio, na kterém cyklista jel, policisté shledali dvě podstatné závady na brzdném systému. Zjistili, že zadní brzda jeho bicyklu neměla prakticky žádný brzdný účinek a dále, že lanko u přední brzdy bylo prasklé. Cyklista tak zřejmě neměl příliš mnoho možností, jak prudký sjezd korigovat a na konci cyklostezky, kdy bylo potřeba odbočit vpravo na místní komunikaci, nezvládl řízení a sjel z příkrého kopce do koryta místního potoka. Dopravní nehodu a včetně všech jejích okolností policisté dále prošetřují.
 
NáchodCyklista spadl do výkopu na okraji silnice
Druhá nehoda, při níž byl zraněn cyklista, se stala krátce před jedenáctou hodinou v noci v Náchodě na Plhově. Při jízdě v opravovaném a přenosným značením označeném úseku vozovky ve směru od Plhova na centrum 68letý cyklista najel svým kolem Author Prime na vybagrovaný a vyfrézovaný okraj silnice. Odtud s kolem spadl do přibližně půl metru hluboké odkrývky, přepadl s kola a upadl na vozovku.
 
 
K cyklistovi byla přivolána záchranná služba, která jej převezla do náchodské nemocnice k dalšímu ošetření. V souvislosti s touto nehodou nebyla zjištěna technická závada ani uplatněna, cyklista se na místě podrobil dechové zkoušce na alkohol, která dopadla negativně. Dopravní nehodu policie dále vyšetřuje.
 

Před letní sezónou, kdy cyklisté zaplaví nejen cyklostezky, ale i silnice všech kategorií, policisté připomínají, že před vyjetím je povinností každého cyklisty kontrola funčnosti vybavení a technického stavu jízdního kola. Do povinného vybavení jízdního kola mimo jiné patří: 

  • dvě na sobě nezávislé účinné brzdy,
  • přední odrazka bílé barvy a zadní odrazka červené barvy,
  • za snížené viditelnosti světlo, vpředu bílé a vzadu červené,
  • odrazky ve výpletu kol a na šlapkách.
Odrazky lze také částečně nahradit reflexními prvky na oblečení a přilbě, světla za snížené viditelnosti ovšem musí cyklista užít vždy! A že má být cyklista i za řidítky střízlivý, bezpochyby již ví každý.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
2.6.  2014 ve 12.00 hodin
Odkazy do noveho okna

Náchodsko

1. 6. Žďárky 

Detailní náhled

Náchodsko

1. 6. Žďárky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem