Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vidina společného života - Aktualizace

HRADECKO - Tři ženy během týdne podaly oznámení o podezření z podvodu. 

AKTUALIZACE: Dnes dopoledne jsme přijali třetí oznámení o podezření z podvodu. Tentokrát 71letá žena se seznámila v září na sociálních sítích s admirálem londýnské plavební společnosti, jehož loď pluje do Austrálie. O několik dní později měla mít loď nějaké problémy, a proto ženu požádal o převzetí balíku s cennostmi. Tak jako vždy bylo potřeba zaplatit za doručení. Žena doručovací společnosti během 14 dnů zaplatila ve třech platbách celkem 6.900 Euro. Admirál měl být dokonce vzat do vazby a měl potřebovat peníze na obhájce, které však žena ze společného manželského účtu již naštěstí neposlala a podezření z podvodu oznámila.

por. Iva Kormošová, 20.10.2020, 13.15
 

Během jednoho týdne jsme přijali dvě oznámení týkající se podvodu stejného rázu. Podaly ho nezávisle na sobě dvě ženy ve věku 76 a 47 let, obě bydlící na Hradecku, které poslaly neznámému člověku dohromady  téměř 1,2 milionu korun.
Obě dvě v srpnu začaly na sociálních sítích komunikovat s neznámým člověkem, který vystupoval jako americký vojenský lékař. Jeden uváděl, že je kardiochirurg a druhý ortoped. Po nějaké době v ženách oba vojáci vyvolali vidinu společného života a pod různými záminkami z nich vylákali peníze. Kardiochirurg měl poslat balík s listinami, za který se měl zaplatit poplatek 14.700 Eur. Ortoped zas měl poslat balík s penězi, za který druhá žena poslala v několika platbách dohromady 800 tisíc korun. Vždy po ženách po zaplacení jedné částky žádali další a další kvůli různým problémům s doručením. Samozřejmě po příjezdu do České republiky jim oba lékaři přislíbili celou částku uhradit. Bohužel ani jedna z nich se nedočká ženicha a s největší pravděpodobností ani navrácení peněz.

Kriminalisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení ve věci podvodu, za který kardiochirurgovi hrozí trest odnětí svobody 1 rok až 5 let a ortopedovi, protože se podvodu dopustil v době nouzového stavu, hrozí 2 až 8 let.

Opětně varujeme:  Při komunikaci na sociálních sítích s neznámými lidmi buďte obezřetní  a  v případě žádosti o peníze, ať se jedná o jakoukoliv částku, nic  neposílejte!

Obdobný případ z Rychnovska zde.

por. Iva Kormošová
20.11.2020, 11.00

vytisknout  e-mailem