Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vidíme se?

J.Hradec – Chodci a cyklisté, dbejte na svoji bezpečnost! 

Od února 2016 začala platit novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která zavedla povinnost pro chodce, mít na sobě reflexní prvky mimo obec za snížené viditelnosti při pohybu po krajnici či okraji vozovky.

§ 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Nošením reflexních doplňků chodci  pomohou zvýšit svoji viditelnost a to až na 200 metrů!

V souvislosti s podzimním obdobím, kdy je snížená viditelnost v ranních i podvečerních hodinách, bylo v měsíci listopadu vyhlášeno dopravně bezpečnostní opatření zaměřené zejména na viditelnost chodců pohybujících se za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec. Policisté v rámci opatření kontrolují, zda chodci dodržují zákon a používají reflexní prvky pro zvýšení jejich viditelnosti. Do současné doby působili policisté spíše preventivně. V silničním provozu jsou chodci nejzranitelnější, a to především děti a senioři. Děti jsou méně soustředěné, nedokáží správně odhadnout vzdálenost a předvídat. Senioři nebývají tak pohybliví, mívají zhoršený zrak i sluch a reakce na blížící se nebezpečí jsou pomalejší.

 Nyní, kdy nebezpečí plynoucí z „neviditelnosti“ chodců je daleko větší, budou policisté tuto problematiku již řešit dle litery zákona.  Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit blokovou pokutu až do výše 2 000,- Kč.

V pondělí  13. listopadu 2017, dopravní policisté  poblíž  J.Hradce během jedné z těchto akcí chodcům a cyklistům rozdávali reflexní prvky, aby zvýšili jejich viditelnost. Nutno dodat, že dnešní brzké ráno proběhla kontrola cyklistů a chodců zcela bez závad.

V návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti s účastí chodců budou podobné kontroly i nadále pokračovat.

por. Mgr. Bc. Hana  Millerová, jh.pis@pcr.cz

13. listopadu 2017

Odkazy do noveho okna

Vidíme se ?

Vidíme se ? 

Detailní náhled

Vidíme se ?

Vidíme se ? 

Detailní náhled

Vidíme se ?

Vidíme se ? 

Detailní náhled

Vidíme se ?

Vidíme se ? 

Detailní náhled

Vidíme se ?

Vidíme se ? 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem