Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vidět a zejména být viděn

TRUTNOVSKO - Cyklista podlehl následkům dopravní nehody. Myslete na život a zdraví. 

DN Vrchlabí 1.DN Vrchlabí 1.
V sobotu ráno 8. 11. 2014 vyjížděli trutnovští dopravní policisté do ulice Nerudova ve Vrchlabí, kde několik minut po půl šesté došlo v křižovatce ulic Ve Svahu a Nerudova k vážné dopravní nehodě. Přivolaní policisté ohledáním místa události a z následně provedeného šetření zjistili, že v uvedené křižovatce došlo ke srážce odbočujícího osobního motorového vozidla značky Volkswagen s protijedoucím cyklistou. Těžce zraněný čtyřiapadesátiletý cyklista byl neprodleně transportován vozidlem rychlé záchranné služby do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde v pondělí 10. 11. 2014 i přes veškerou snahu lékařů svůj boj o život prohrál.
 
Řidič automobilu byl na místě srážky vyzván k podrobení se dechové zkoušce na zjištění alkoholu, která byla negativní. Hmotná škoda byla vyčíslena na 27 tisíc korun.
 
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby s ohledem na zhoršující se rozhledové podmínky přizpůsobili svůj oděv či doplňky současnému počasí. Každý z nás může ke zvýšení bezpečnosti v silničním provozu přispět tím, že v průběhu celého roku využije nějaký z nabízených reflexních prvků, který je schopen odrážet dopadající světlo ať již jedoucího vozidla či jiného dopravního prostředku. Nejpoužívanějšími z reflexních prvků jsou zejména reflexní pásky a další reflexní předměty, které se dají zavěsit na batoh či jiné zavazadlo. V neposlední řadě je třeba vyzvednout i používání reflexních vest.
Blikačka + odrazkaBlikačka + odrazka
Chodec či cyklista, který je oblečen do tmavého oblečení, navíc k pohybu na silnicích nepoužije žádný z reflexních prvků ani osvětlení, je v pozdních odpoledních, nočních a ranních hodinách pro ostatní účastníky silničního provozu téměř neviditelný. Řidič právě projíždějícího vozidla takového účastníka silničního provozu zahlédne až na poslední chvíli či až v okamžiku, kdy se již nedá srážce zabránit.
 
Cyklisté mohou navíc svou bezpečnost zvýšit tím, že svá kola vybaví povinnou výbavou. Jedná se zejména o přední bílé neoslňující světlo a přední bílou odrazku, zadní červené světlo a červenou odrazku a ve výpletu kol a pedálech odrazky barvy oranžové. Chodci a cyklisté mohou navíc ke zvýšení své bezpečnosti používat i výstražné blikačky a jiné svítící doplňky, které na pohyb po pozemních komunikacích jedoucí řidiče v dostatečné vzdálenosti upozorní.
Trutnovští policisté v průběhu uplynulého měsíce již několikrát na různých místech v našem regionu cyklistům a chodcům při právě konaných dopravně bezpečnostních akcích rozdávali rychloupínací reflexní pásky, které je řidič po nasvícení reflektorem schopen spatřit až na vzdálenost 200 metrů.

Policie České republiky tímto žádá všechny řidiče, aby v nadcházejícím období přizpůsobili rychlost jízdy zejména svým schopnostem a povětrnostním podmínkám. Chodce a cyklisty potom o to, aby využívali reflexních prvků, které jim v mnoha případech mohou zachránit to nejcennější, čímž je lidský život. 
por. Bc. Udo Ertner
11. 11. 2014 v 10:55      
Odkazy do noveho okna

Blikačka + odrazka

Blikačka + odrazka 

Detailní náhled

DN Vrchlabí 1.

8.11.2014 

Detailní náhled

DN Vrchlabí 2.

8.11.2014 

Detailní náhled

DN Vrchlabí 3.

8.11.2014 

Detailní náhled

DN Vrchlabí 4.

8.11.2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem