Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn...Na viditelnost chodců a cyklistů se zaměřili policisté

KRAJ - Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřená na viditelnost, ale i na jízdu v pruzích a předjíždění 

Vzhledem ke snížené viditelnosti v tomto podzimním a zimním období vyhlásili policisté dopravně bezpečnostní akci ve dnech od 8. do 12. listopadu 2021, která byla ve Středočeském kraji zaměřená primárně na dodržování povinnosti chodců na pozemních komunikacích, zejména v obci a dále na povinnosti cyklistů v silničním provozu.

Kontroly se týkaly především toho, zda chodci přechází silnici v místech přechodu pro chodce a zda jsou v místech mimo obec vybaveni reflexními prvky, tak jak to ukládá zákon. V rámci prevence rozdávali policisté reflexní pásky a kšandy, které jsou pro jejich bezpečnost při snížené viditelnosti opravdu velmi důležité. Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti to platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili nebo srazili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.

Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám. Jejich oběťmi bývají často chodci a cyklisté. Jejich viditelnost lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného barevného oblečení (např. žlutá, oranžová, zelená barva) oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Policisté při těchto kontrolách zaznamenali celkem 58 případů přestupkového jednání chodců a 17 případů přestupků u cyklistů, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 25 tisíc korun. Chodcům a cyklistům, kteří nebyli dostatečně vidět pak rozdali téměř 500 kusů reflexních kšand, pásků a ostatních reflexních prvků.

Do celé akce bylo zapojeno celkem 400 policistů. Ti se dále zaměřili i na dálnice, kde věnovali pozornost jízdě v jízdních pruzích a předjíždění, kde zjistili 29 případů přestupkového jednání týkajícího se jízdy v jízdních pruzích, porušení § 12 zákona o provozu na pozemních komunikacích, který hovoří o tom, že mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

Při kontrolách samozřejmě policisté kontrolovali i další přestupkové jednání, kdy zjistili, že 2 osoby usedly za volant pod vlivem alkoholu, 14 řidičů drželo za jízdy telefon v ruce, a tak nedovoleným způsobem za jízdy telefonovalo. Celkem 46 řidičů jelo ve vozidle, který nevyhovoval technickému stavu a 29 řidičů se vydalo na dálnici bez zaplacení dálniční známky.

Policisté se i nadále budou věnovat kontrolám a dohledu nad bezpečností a plynulostí v silničním provozu.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
16. listopadu 2021
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem