Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn

MĚLNICKO - Ve dnech 15.3. a 17.3.2023 proběhla na Mělnicku dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chování cyklistů a chodců v silničním provozu. 

Policisté Územního odboru Mělník se ve dnech 15. března a 17. března 2023 v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřili na chování a dodržování povinností nemotorizovaných účastníků silničního provozu (tj. zejména chodců a cyklistů), ale i na vzájemnou ohleduplnost řidičů motorových vozidel a cyklistů.

„Vidět a být viděn“ je základním pravidlem bezpečnosti na silnicích, proto se policisté v pozdních odpoledních a večerních hodinách soustředili na chodce a cyklisty. U chodců kontrolovali „správné“ užití reflexních prvků a u cyklistů předepsané osvětlení. Po kontrole účastníky obdarovali dárečkem v podobě reflexního doplňku (pásku, přívěsku apod.).

Používání reflexních prvků je velmi důležité, neboť velmi často dopravní policisté při dopravní nehodě slýchávají větu, že řidič chodce neviděl nebo ho viděl až na poslední chvíli. Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a právě i doplňky z fluoresenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Policejní hlídky během dopravní akce zkontrolovaly celkem 119 vozidel ( v celkovém počtu jsou zahrnuti i zkontrolovaní cyklisté) a odhalily 30 dopravních přestupků. Alkohol nebyl zjištěn u žádného řidiče motorového vozidla.

Dopravně bezpečnostní akce se v našem kraji pravidelně opakují. Dodržujte silniční předpisy a myslete na bezpečí své i ostatních účastníků silničního provozu.

prap. Martina Hamplová
PČR Mělník
20.3.2023

vytisknout  e-mailem