Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vidět a být viděn

ÚSTECKÝ KRAJ - Chodci, buďte opatrní! Podzimní a zimní období zvyšuje rizika v silničním provozu 

V podzimním a zimním období, kdy se zhoršují klimatické podmínky, je nutné dbát zvýšené pozornosti při pohybu na silnicích. 

Často se v silničním provozu pohybujeme za nízké  viditelnosti. Ta je snížena především od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení a hustého deště. "Vidět a být viděn" je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob.

Chodci jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Následky střetu vozidla s chodcem často končí zraněním a někdy i tragicky. Příčinou mnoha nehod je nedostatečná viditelnost. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě. Je proto důležité, aby chodci dbali o svoji bezpečnost a byli vidět. Podle novely zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. platí, že nošení reflexních prvků je pro chodce mimo obec za snížené viditelnosti při pohybu po krajnici či okraji vozovky povinné. Musí je přitom nosit tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu.

Přestože zákon hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích. Použití reflexního materiálu na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů.

Viditelnost lze zvýšit také vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Vidět a být viděn

  • Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí, Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.
  • Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 m, Výrazně zvyšují viditelnost za tmy. Reflexní materiál je v noci vidět na 10x větší vzdálenost než modré oblečení.
     


por. Alena Bartošová
KŘP Ústeckého kraje

20. října 2020

Odkazy do noveho okna

Vidět a být viděn

Vidět a být viděn 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem