Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doprava o Velikonocích

Řidiče čekají konktroly i preventivní projekty. 

Tisková konference k dopravně bezpečnostním opatřením Policie České republiky v souvislosti s Velikonocemi se dnes v dopoledních hodinách uskutečnila v budově Ministerstva vnitra za účasti ředitele služby dopravní policie plk. Ing. Tomáše Lercha a vedoucího Samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy Ing. Martina Faráře.
 
V úvodu plk. Lerch shrnul dosavadní vývoj dopravní nehodovosti včetně meziročního srovnání dopravní nehodovosti v období Velikonoc a zazněly i nejčastější příčiny dopravních nehod v tomto období. „Jako rizika nadcházejícího ročního období pro silniční provoz vnímáme především nárůst intenzity dopravy na významných tazích, nárůst počtu nemotorizovaných účastníků silničního provozu, zvýšený pohyb chodců v turisticky významných oblastech a v neposlední řadě také cestování ke vzdáleným příbuzným často svátečními řidiči,“ uvedl plk. Lerch. Stranou nezůstává ani požívání alkoholických nápojů.
 
Řidiči by se měli na cestu vždy řádně připravit, počítat s časovou rezervou, plně se věnovat řízení a pečlivě sledovat dopravní značení i aktuální dopravní zpravodajství. Cyklisté by v žádném případě neměli zapomínat na ochranné pomůcky a vhodné je i užití reflexních prvků chodci při pohybu na komunikaci za snížené viditelnosti především v místech s nedostatečným osvětlením. Vystoupení plk. Lercha doplnil ve své prezentaci Martin Farář z BESIP. „Řidiči jednostopých vozidel nejsou po zimně na ovládání svých strojů zvyklí a řidiči automobilů zase nejsou zvyklí na pohyb těchto účastníků provozu na komunikacích. Používejme proto častěji zpětná zrcátka a kontrolujme prostor v okolí vozidla,“ doplnil Martin Farář. Kompletní tiskovou zprávu BESIP nalezenete zde.
 
Policie ČR již na konci tohoto týdne startuje dopravně bezpečnostní akci vyhlášenou policejním prezidentem. Policisté tak v období od 3. 4. do 6. 4. ve zvýšené míře dohlédnou na silniční provoz při akci zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu, zákaz požívání alkoholických nápojů a na regionální úrovni nezůstanou stranou ani kulturní a společenské akce. Z preventivních aktivit v souvislosti s bezpečností silničního provozu již na začátku tohoto týdne odstartoval každoroční celorepublikový projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne“ zaměřený na upevňování správných návyků při bezpečném přecházení silnice především u dětí. Na zákaz požívání alkoholických nápojů před a během řízení zase cílí kampaň pořádaná ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven s názvem „Řídím, piju nealko pivo“.
 
Prezentace Policie České republiky i BESIP se můžete prohlédnout pod textem.
 
1. dubna 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
Odkazy do noveho okna

Velikonoce 2015 1

Velikonoce 2015 1 

Detailní náhled

Velikonoce 2015 2

Velikonoce 2015 2 

Detailní náhled

Velikonoce 2015 3

Velikonoce 2015 3 

Detailní náhled

Velikonoce 2015 4

Velikonoce 2015 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem