Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ve vzteku vystřelil brokovnicí v bytě

Pražští policisté zadrželi muže, který po předchozí hádce vystřelil z brokovnice těsně vedle své exmanželky.  

V pondělí 17. října přijali policisté na místním oddělení Kyje oznámení od ženy, že jí během uplynulého večera její bývalý manžel ve společném bytě v pražských Kyjích ohrožoval brokovnicí. Vše podle ní začalo slovní agresí ze strany exmanžela. Jeho vztek během chvíle vygradoval natolik, že vytáhnul svou legálně drženou brokovnici, s níž dokonce jednou vystřelil do zdi, a to jen zhruba metr vedle oznamovatelky. Ženu poté několik hodin se zbraní v ruce nutil, aby ho vyslechla, a přitom ji několikrát zopakoval, že zabije ji i sebe. Po několika hodinách se naštěstí uklidnil a usnul. Hned druhý den ráno žena incident oznámila na policii.

Policisté samozřejmě celou situaci nijak nepodceňovali, na nic nečekali a zalarmovali detektivy z problematiky násilí. Vzhledem k tomu, že bylo důvodné podezření, že by muž mohl být stále ozbrojen, požádali policisté o spolupráci také kolegy z pražské zásahové jednotky. Za jejich asistence pak podezřelého agresora zadrželi přímo do bytě, kde mimo jiné nalezli i zmíněnou brokovnici.  

Kriminalisté již dvaašedesátiletého muže obvinili z trestných činů omezování osobní svobody a nebezpečného vyhrožování, za což mu v případě pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Muž je v současné době hospitalizován v lékařském zařízení. Policisté navíc využili oprávnění, které jim zákon ukládá, a muže takzvaně vykázali ze společného obydlí pro případ, že by byl z lékařského zařízení propuštěn. Podle dosavadního šetření totiž určitý psychický nátlak ze strany obviněného trvá již delší dobu.

Na závěr nutno zmínit, že domácí násilí postihuje 16 pocent vztahů, což je v podstatě každý pátý člověk v naší zemi. V této souvislosti bychom chtěli upozornit, že by oběti neměly takovéto situace nijak podceňovat už v samotném prvopočátku. Při prvních signálech psychického, nebo fyzického týrání by se měli svěřit někomu blízkému a hlavně celou situaci oznámit policistům. Obětmi domácího násilí přitom nemusí být pouze ženy. Stejně tak se netýká pouze osob, které jsou v intimním vztahu, ale setkáváme se i s případy, kdy dospělí potomci týrají své rodiče. Policisté ke každému takovému oznámení přistupují individuálně a citlivě a v případě potřeby zajišťují i prvotní odbornou psychologickou pomoc.

por. Mgr. Iveta Martínková – 21. 10. 2016

vytisknout  e-mailem