Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ve Vrběticích začal pracovat nový stroj

ZLÍNSKO: Policistům opět pomáhají armádní pyrotechnici.  

V pátek 4. listopadu začal při ohledání místa činu, skladu číslo 16, pracovat nový stroj, speciální pásový nakladač Caterpillar 973D. Je to naprosto ojedinělý stroj, vyrobený speciálně pro práce u velkých požárů a pro situace, v nichž hrozí exploze výbušnin. Hasiči Záchranného útvaru v Hlučíně tuto techniku slavnostně převzali 14. října. Potřeba pořídit takový stroj vznikla kvůli minimalizaci ohrožení hasičů zasahujících zejména ve Vrběticích, což je priorita vzhledem k rozsahu prováděných prací na místě exploze. Po intenzivním výcviku příslušníků jak z kabiny, tak za pomoci dálkového ovládání, je tento nakladač poprvé nasazen k práci právě při ohledání místa činu ve Vrběticích. Ovládaný je dálkově z pracovního kontejneru a je určený k naložení zeminy přímo v epicentru, kterou pyrotechnici po jejím rozhrnutí prohlédnou detektory, odstraní nalezenou munici a předměty důležité pro trestní řízení, a za pomoci malého nakladače odvezou na určené místo přímo v areálu.

V minulých dnech pracovali policejní pyrotechnici za pomoci hasičů v příkrém terénním svahu v epicentru exploze, kde sbírali munici po předloňské explozi plošným i hloubkovým pyrotechnickým průzkumem za pomoci techniky, která je nutná k použití při práci ve výškách – horolezecké vybavení, žebříky, kotevní technika, lana a slaňovací postroje.

Po dobu měsíce listopadu bude policejním pyrotechnikům pomáhat při plošném i hloubkovém sběru munice pět armádních pyrotechniků. Pracují v jižní části ohraničeného území, poblíž obcí Divnice a Bohuslavice nad Vláří. Zároveň s pyrotechniky se na asanaci podílejí také policisté pohotovostního a eskortního oddělení a hasiči, kteří prořezávají vzrostlou vegetaci a zpřístupňují jinak nepřístupný terén.

 

 

 

10. listopadu 2016, nprap. Monika Kozumplíková

Odkazy do noveho okna

Caterpillar

Caterpillar 

Detailní náhled

Práce pyrotechniků

Práce pyrotechniků 

Detailní náhled

Nový nakladač Caterpillar

Nový nakladač Caterpillar 

Detailní náhled

Práce v areálu

Práce v areálu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem