Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ve Šluknovském výběžku řádili extremisté

VARNSDORF – Policisté předvedli 37 lidí  

          Na sobotu 10. září 2011 bylo od 15:00 do 19:00 hodin ohlášeno konání mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) na náměstí E. Beneše ve Varnsdorfu a od 16:30 do 20:30 hodin na náměstí Dobrovského v Rumburku. Účelem obou shromáždění bylo seznámení občanů se současnou vnitropolitickou situací v zemi, bezpečnostní situací ve městě a vystoupení proti rasovému násilí.     
 
Rumburk
          V Rumburku na Dobrovského náměstí byl mítink zahájen projevy předsedy DSSS Vandase  krátce před 19. hodinou a ukončen  byl o půl hodiny později. Na náměstí se shromáždilo zhruba 300 lidí.
          V Rumburku v ulici SNP zároveň již po 17. hodině začala bohoslužba, které se účastnilo také zhruba 50 levicových extremistů. Po ukončení bohoslužby se ještě konal pochod centrem města. Bohoslužba byla ukončena ve 20.00 hodin.
           Během obou shromáždění nebylo v Rumburku zaznamenáno žádné narušení veřejného pořádku, ani škoda na majetku. Ve městě byl klid, proto bylo bezpečnostní opatření v Rumburku ve 21:15 hodin ukončeno a větší část policistů byla stažena.
           
Varnsdorf
          Úplně jiná byla situace ve Varnsdorfu. Oznámený mítink na náměstí E. Beneše se po projevu předsedy DSSS Vandase změnil v neoznámený průvod městem, který směřoval k romským ubytovnám Hotel Sport a k ubytovně v ulici T.G. Masaryka. O něco později se dav roztříštil na malé skupinky, které se pohybovaly  zejména v okolí ubytovny v ulici T.G. Masaryka. Pravicoví extremisté i někteří místní lidé házeli na policisty z pořádkových jednotek kameny, lahve, rozbušky a další předměty. Když na policisty přiletěla v Dělnické ulici první rozbuška, použili na zklidnění agresivních útočníků vodní stříkač.
             V průběhu večera zasahovali policisté v okolí romské ubytovny ještě mnohokrát. Proti pravicovým extremistům a jejich příznivcům, kteří nepřestávali házet kameny a další předměty, zakročovali i policisté na koních a policisté se služebními psy a došlo i na použití slzného plynu a zásahových výbušek.
 
Zranění        
             Během bezpečnostního opatření byli zraněni tři policisté a tři demonstranti. Všichni tři zranění těžkooděnci z pořádkových jednotek byli zasaženi letícími kameny (dva do ruky a jeden do obličeje).
             Jeden z demonstrantů byl zraněn hozenou rozbuškou, další obuškem a opilá žena si poranila rameno.
             Od vržených předmětů byla také poškozena tři policejní auta.
 
            Kolem 22. hodiny se situace ve Varnsdorfu zdánlivě zklidnila. Pak ale z místních restaurací vyšla zhruba stovka agresivních extremistů zpět do ulic a útoky na policisty propukly nanovo. Situace se začala zklidňovat až po několika nekompromisních zákrocích a eskortování dalších výtržníků na policejní služebnu.  
 
Předvedené osoby
            V sobotu bylo ve Varnsdorfu a okolí předvedeno celkem 37 osob.  Z toho 33 pro přestupky (většinou se jednalo o neuposlechnutí výzvy) a 4 pro trestné činy – z těchto čtyřech byli dva lidé obviněni z útoku na policisty (trestný čin napadení úřední osoby) a dva lidé, kteří měli na sobě nedovolenou symboliku, z  trestného činu „Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka“, za který hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.
            Podle bydliště předvedených pachatelů je zřejmé, že někteří si přijeli do severočeského Varnsdorfu vybít agresivitu až z poměrně vzdálených míst republiky. Např. muž obviněný z trestného činu napadení úřední osoby, který odpoledne u Dolního Podluží vystřelil na policisty z plynové pistole, přijel až Hradce Králové. Nebo muž, který byl obviněný z trestného činu v souvislosti se zakázanou symbolikou, je z Českých Budějovic.
 
Zajištěné zbraně
            Na příjezdových komunikacích do Varnsdorfu a Rumburku zajistili policisté během soboty celkem 22 předmětů, které mohly sloužit jako zbraň. Mezi nimi např. basebalové pálky, elektrický  paralizér, nože, kladivo, tyče, topůrko, sekyra, apod.
 
Nasazení policisté
           Do bezpečnostního opatření ve Šluknovském výběžku bylo v sobotu nasazeno více než 400 policistů. Byli to nejen policisté z Ústeckého kraje, ale i posily z dalších krajů.  
           Policisté měli k dispozici také koně a služební psy. Situaci během dne monitorovaly dva policejní vrtulníky.
 
 
 
mjr. Jarmila Hrubešová
 
11. září 2011
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem