Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ve čtvrtek budeme společně se strážci Národního parku na Šumavě

PLZEŇSKÝ KRAJ – Pokud se potkáme, budeme s vámi mluvit o tom, jaké je správné chování v této krajině s ohledem na vaše bezpečí i vůči této krajině. 

Ačkoliv počasí nepřeje milovníkům zimních sportů a ski areály a běžecké trasy nejsou zaplněny lyžaři, přesto si spousta z vás vybere při probíhajících jarních prázdninách jako místo svého odpočinku naší krásnou Šumavu. Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně se strážci Národního parku Šumava, se kterými dlouhodobě a celoročně  spolupracují,  budou ve čtvrtek na Modravě. Naším společným cílem je  předcházet porušování právních předpisů a pravidel, která se pojí k chráněnému  území, a chránit životy a zdraví lidí v těžko přístupných lokalitách. S návštěvníky budeme mluvit o správném a hlavně bezpečném chování v tomto mnohdy složitém terénu.
Policisté pořádkové i dopravní policie se při výkonu služby zaměřují na riziková místa na území Šumavy, kde návštěvníci nejčastěji porušují zákon, a na místa, kde je větší pohyb návštěvníků.
Společné hlídky, které jsou jednou z osvědčených forem spolupráce, realizují policisté a strážci v průběhu celého roku, nejčastěji samozřejmě v době, kdy je na Šumavě největší koncentrace návštěvníků. Mimo to si v rámci kooperace během roku policisté se strážci vzájemně předávají aktuální informace o situaci v této oblasti, aktuálně reagují na případné problémy  a společně se také věnují preventivnímu výkonu služby a preventivním akcím, jako je ta dnešní.
Při preventivní akci budeme s návštěvníky Modravy mluvit o tom, jak se chovat v této krajině nejen s ohledem na vlastní bezpečnost a bezpečnost  ostatních, ale také vůči přírodě, která si to zcela jistě zaslouží. Cílem aktivity, která je preventivního rázu, je oslovit co největší počet návštěvníků a připomenout jim, jak je důležité dodržování základních pravidel a správné a bezpečné chování v této krajině, a to ať už se jedná o chodce, cyklisty či řidiče vozidel. Budeme podotýkat, že vstup osob mimo značené stezky může znamenat velký problém, protože i zdatní turisté se mohou v tomto mnohdy náročném terénu zranit nebo ztratit. Proto platí dodržování základního pravidla, a to pohybovat se pouze po vyznačených stezkách. V oblasti dopravy pak budeme návštěvníky upozorňovat na správné parkování, které  je možné pouze na vyznačených místech, aby v případě potřeby neznemožnili průjezd vozidlům Integrovaného záchranného systému. Dávejte pozor na své věci, nenechávejte je mimo váš dohled a ve vozidlech nenechávejte viditelně odložené věci (byť nepatrné hodnoty), které by mohly přilákat zloděje.

Mimo důležitých informací, o kterých budeme mluvit, máme pro návštěvníky připravené i praktické drobné dárky, jako jsou reflexní prvky, mapky, lékárničky. 

Partnerem preventivní akce je i Krajský úřad Plzeňského kraje, který nás podpořil a nakoupil reflexní multifunkční nákrčníky, které se návštěvníkům Šumavy jistě budou hodit i v tomto ročním období. 

Jedete, jdete na výlet – několika hodinový nebo dokonce celodenní? Nezapomeňte na důležitá pravidla.

  • Naplánujte si trasu, kterou se vydáte.
  • S sebou si vezměte dostatečně nabitý mobilní telefon, abyste si v případě potřeby mohli zavolat pomoc.
  • Pokud užíváte pravidelně léky, mějte je při sobě.
  • Své síly nepřeceňujte.
     

Pohybujete se na jízdním kole?

  • Dodržujte dopravní předpisy nebo omezení stanovující pohyb v CHKO nebo NP Šumava.
  • Využívejte cyklostezky.
  • Na stezkách pro chodce se cyklisty buďte ke druhým účastníkům ohleduplní.
  • Nepřeceňujte v horském terénu své síly a schopnosti.
  • Nejezděte mimo značené stezky, kde je vstup a pohyb osobám zakázán.
  • V horském terénu, který je značně členitý, doporučujeme při jízdě na jízdním kole používat cyklistickou přilbu, a to bez ohledu na věk cyklisty.
  • Pamatujte také na řádné zabezpečení jízdního kola.

Na níže uvedeném odkazu se můžete podívat na náš projekt, který jsme v loňském roce připravili společně s jihočeskými kolegy a policisty ze Spolkové republiky Německo. Jedna Šumava – dvojí pravidla. Cílem projektu je upozornit turisty na obou stranách hranic Šumavy na pravidla, která platí na jednotlivých územích, a upozornit na rozdíly v zákonech těchto dvou sousedních zemí. K tomu nám slouží informační leták, který je v českém i německém jazyce, mapa Šumavy s vyznačenými body záchrany, čísla tísňových linek a další informace.

Jedna Šumava - dvojí pravidla - Policie České republiky

V případě potřeby se neváhejte obrátit na policisty na obvodních odděleních nebo je můžete kontaktovat prostřednictvím tísňové linky 158.

Přejeme všem návštěvníkům Šumavy, aby si odpočinek na horách užili a všechny zážitky, které si odtud přivezou, byly vždy jen pozitivní.

kpt. Bc. Hana Kroftová
14. března 2024

vytisknout  e-mailem