Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vánoční svátky a jejich rizika

NYMBURSKO - Období adventu bývá lákadlem pro zloděje, buďte obezřetní.  

Policisté Územního odboru Nymburk, tak jako každý rok, se v čase vánočního adventu více zaměřili na eliminaci nápadu trestné činnosti, především v okolí supermarketů a obchodních center. V souvislosti s tím, vyhlásili bezpečnostní opatření pod názvem „Advent 2016“ Zvýšený výkon služby mohou obyvatelé zaznamenat jak na parkovištích u obchodních domů a center, tak ale i v samotném prostoru prodejen.

Vánoční svátky s sebou nesou nejen zvýšený počet osob v obchodech, na tržištích, ulicích, v dopravních prostředcích, ale i s tím spojené návštěvy zlodějů s nekalými úmysly. Ti využívají shonu, který je pro tento čas typický a také nepozornosti občanů. Lidé u sebe mají v tomto období více finančních prostředků a jsou při shánění vánočních dárků nepozorní. Zloděj odcizí věc v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky s ní bez povšimnutí zmizí. Při nákupu buďte proto obezřetní, mějte svoje věci neustále pod dohledem. Kabelky, tašky a batohy noste uzavřené, nenechávejte je bez dozoru v nákupním vozíku v době, kdy vybíráte zboží. Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách. Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot! Kapesní zloděj snadno zapadne i v prostředcích hromadné dopravy, kde si vůbec nevšimnete, že vám někdo sahá do kapsy nebo kabelky. Je důležité sledovat osoby, které kolem vás stojí, nebo které okolo vás procházejí a hlídat si svou příruční tašku či kabelku. Tu mějte stále pod dohledem! Finanční prostředky si můžete rozdělit i na několik částí a uložit je na různých místech v kabelce, nejlépe do kapsiček se zipy. Velké riziko skýtají také batohy na zádech. Batoh si v dopravním prostředku raději sundejte, abyste ho měli na očích a finanční hotovost a platební karty nemějte navrchu tašky.

K nákupním střediskům také neodmyslitelně patří parkoviště, kde zloději číhají na vaší nepozornost. Značná část krádeží se stává v situaci, kdy si odložíte osobní věci na sedadlo ve vozidle a jdete k zavazadlovému prostoru vykládat nákup.

Před odchodem od vozidla se přesvědčte, že je řádně uzavřené a uzamčené, stejně tak i okénka a střešní okna. Na sedadlech a viditelných místech nenechávejte žádné věci – byť i prázdné tašky. Jak se říká, „auto není trezor“ a „příležitost dělá zloděje“!

Proto buďte obezřetní na sebe i své osobní věci, ať si Vánoční svátky užijete v klidu a nestanete se obětí trestného činu.

 

por. Bc. Petra Potočná
tisková mluvčí
P ČR Nymburk
6. prosince 2016

vytisknout  e-mailem