Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vánoce lákají i kapsáře

Praha venkov – VÝCHOD – S příchozím adventním obdobím a vánočními nákupy se vytváří příležitost pro zloděje. 

Během posledních předvánočních týdnů nastává nákupní horečka a každý se snaží udělat radost svým nejbližším pořízením dárků. V obchodech, ale i na tržištích nastává chaos a pomalu se vytváří vhodné podmínky a příležitost pro kapsáře. Ti během pár sekund velmi pohotově a bez povšimnutí často odcizí nakupujícím z kabelky nebo z kapsy na oblečení peněženku i s celým obsahem. Málokdy si okradený ihned všimne, že se vlastně stal obětí krádeže.

Tito pachatelé jsou čím dál tím více sofistikovanější a často splynou s davem. Svým oblečením a chováním nevyvolávají žádné podezření, pouze čekají na svojí příležitost a vteřinovou nepozornost občana.

Ke krádežím může docházet všude tam, kde je větší pohyb lidí. Zejména v rušných částech měst, na tržištích, v obchodních domech, na zastávkách dopravních prostředků a podobně.

Při dodržování základních pravidel můžeme snížit riziko okradení!

Zapnuté zipy, ruce na kabelkách, baťohy na přední části těla a prázdné kapsy jsou jednoduchou bariérou a účinnou prevencí před kapsáři. Žádné peněženky v zadních kapsách kalhot, pootevřené kabelky na zádech, PIN napsaný na platební kartě!

V případě okradení (karty, telefony, klíče, doklady) volejte svoji banku, zablokujte si platební kartu, případně i telefonní účet. Jeďte domů a vyměňte si zámek u vstupních dveří. Zvláštní opatrnosti dbejte v předvánočním období též při nákupech přes internet a nestaňte se obětí podvodných prodejců. V případě jakéhokoliv protiprávního jednání volejte tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158.

por. Mgr. Eva Hašlová
2.12. 2019

vytisknout  e-mailem