Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V soutěži "Máš na to" se utkalo 68 studentů

KRAJ VYSOČINA: Dvanáct středních škol vyslalo týmy poměřit si své síly 

Osmašedesát studentů a studentek ze dvanácti středních škol Kraje Vysočina se utkalo ve čtvrtek 22. března v prostorách sportovní haly SK Jihlava  v Jihlavě  v rámci prvního ročníku krajského kola netradiční postupové sportovní soutěže „Máš na to“. Prvních pět tříčlenných družstev postoupilo do moravského kola soutěže, které se bude konat v pátek 13. dubna v Brně.  Soutěž zahájil plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro SKPV, pověřený zastupováním ředitele, který popřál všem účastníkům hodně úspěchů a sil při zvládnutí soutěže.

Kromě nejlepších pěti družstev byli vyhlášeni také nejlepší jednotlivci. V kategorii dívek zvítězila Klára Mokřičková, studentka Gymnázia Žďár nad Sázavou. Nejvyššího bodového hodnocení mezi studenty dosáhl Ondřej Kühweg z Vyšší odborné školy a střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč. Nejlepších výsledků v kategorii družstev dosáhlo tříčlenné družstvo ve složení Iveta Martínková, Jakub Kasal a Jakub Adam ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Havlíčkova Brodu. Další přihlášené tříčlenné družstvo této školy obsadilo druhé místo v celkovém pořadí a na třetím místě pak skončili studenti z Gymnázia ze Žďáru nad Sázavou.

Sportovní akci připravilo a ve spolupráci s partnery pořádalo historicky poprvé Krajské ředitelství policie  kraje Vysočina. Soutěž, jejímž hlavním cílem bylo prezentovat atraktivitu a náročnost policejní práce a netradiční formou ji přiblížit studentům středních škol, se konala pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka. Dalším cílem soutěže bylo podporovat zdravý způsob života dnešních mladých lidí, jehož nedílnou součástí by měl být sport a zdravý pohyb. Mediální tváří soutěže se stal velice nadějný mladý sportovec, student jihlavského gymnázia a brankář hokejové Dukly Jihlava Jakub Škarek.

Soutěž byla určena pro tříčlenné smíšené týmy studentů ze třetích a čtvrtých ročníků středních škol z Kraje Vysočina.  Studenti v průběhu dopoledne v týmech plnili jednotlivé disciplíny, kterými se ověřuje fyzická způsobilost uchazečů k přijetí do služebního poměru příslušníků bezpečnostních sborů a v písemném testu také prokazovali znalosti z oblasti dopravních předpisů. Studenti změřili své síly celkem ve čtyřech disciplínách  - museli zvládnout kliky, celomotorický test, člunkový běh 4 x 10 m a na venkovním oválu pak běh na 1000 metrů. Tři nejlepší týmy v celkovém pořadí obdržely věcné ceny a ceny obdržel také nejlepší student a nejlepší studentka soutěže. Někteří závodníci dosahovali skutečně výborných výsledků a prokázali skvělou fyzičku – dva studenti například zvládli více než 70 kliků.

Středoškolákům – jednotlivcům, kteří splnili testy fyzické zdatnosti, jež jsou nedílnou součástí přijímacího řízení uchazečů o služební poměr v Policii ČR, bude vydán o tomto certifikát, k jehož platnosti bude, u zájemců o služební poměr, ve stanoveném časovém horizontu, přihlíženo. Tento certifikát obdrží celkem  46 studentů z celkových 68 závodníků.

V průběhu soutěže byl ve sportovní  hale připraven také zajímavý doprovodný program - proběhly statické i dynamické ukázky technického vybavení, výzbroje a zázemí policistů vybraných útvarů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina - speciální jednotky Dukovany nebo policejních kynologů. U stánku oddělení tisku a prevence si mohli zájemci vyzkoušet speciální brýle simulující vidění po užití alkoholu nebo drog a seznámit se s metodami snímání otisků prstů a s problematikou trasologických stop. Studenti si odnesli jednorázové alkoéholtestery a připínací reflexní placky na oděv.

Soutěž „Máš na to“ se mohla uskutečnit pouze díky pomoci a podpoře partnerů - Kraji Vysočina, Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR, Službám města Jihlavy a mediálnímu partnerovi – redakci Jihlavských  listů.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

22. březen 2018

vytisknout  e-mailem