Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V silničním provozu bezpečně

PLZEŇSKÝ KRAJ – Při krajské dopravně bezpečnostní akci preventivního charakteru policisté věnovali pozornost chování cyklistů a chodců v dopravě, zejména na jejich viditelnost ve vztahu k ostatním účastníkům silničního provozu. 

Léto pomalu uplynulo, i když venkovní teploty tomu ještě nenasvědčují. Podzimní období nám již pomalu dává vědět svůj příchod řadou typických jevů. Pomalu, ale jistě se začíná krátit denní světlo, později se rozednívá, brzy se šeří, místy dochází ke snížení viditelnosti vlivem povětrnostních podmínek jako jsou mlhy a hustý déšť.

Snížená viditelnost je jednou z častých příčin mnoha tragických nehod. Oběti kolizí bývají často chodci a cyklisté. Právě oni jsou tím nejzranitelnějším článkem v silničním provozu. Oproti jakémukoliv vozidlu a motocyklu mají velmi malou šanci. Auta mají povinnost svítit, ale chodci takovou možnost nemají. Cyklisté být osvětleni musí, ale v některých případech nejsou. „Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti, svítání, soumraku, změny povětrnostních podmínek, platí takřka dvojnásob.

Pokud se chodci pohybují v místech, která nejsou osvětlena, k tomu jsou oblečeni do tmavého oblečení a nejsou vybaveni reflexními prvky, jsou obzvláště zranitelní. Nezapomeňte, že i bicykl musí být vybaven povinnými prvky do provozu. Nejen dobře viditelný cyklista a chodec, ale i samotné dodržování pravidel silničního provozu snižuje možná rizika nehodovosti. Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Na pohyb chodců za snížené viditelnosti pamatuje i zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ustanovení tohoto zákona praví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za porušení tohoto ustanovení pak hrozí na místě až dvoutisícová pokuta.

Nulová tolerance alkoholu platí v naší zemi jak pro řidiče, tak i pro cyklisty, a to bez výjimky!

Policisté při těchto akcích upozorňují chodce na možná rizika v dopravě a kontrolují, zda reflexní prvky užívají při chůzi mimo obec, zároveň však doporučují reflexní prvky používat také v obci. Pro zvýšení bezpečnosti policisté účastníkům silničního provozu rozdávali reflexní prvky, které obdarovaní hned použili.

Policisté budou v našem kraji v preventivních akcích i nadále pokračovat. 

nprap. Veronika Hokrová
6. října 2023

Odkazy do noveho okna

Rokycany 2

Rokycany 2 

Detailní náhled

Rokycany

Rokycany 

Detailní náhled

Rokycansko, Mýto

Rokycansko, Mýto 

Detailní náhled

Tachov I

Tachov I 

Detailní náhled

Tachov II

Tachov II 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem