Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V silně podnapilém stavu hodlal dojet až do Moravskoslezského kraje

JIČÍNSKO – Dechová zkouška překvapila i dopravní policisty. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoV sobotu 4. července krátce po patnácté hodině zastavili dopravní policisté na obchvatu Jičína osobní motorové vozidlo Škoda Octavia.

Její šestačtyřicetiletý řidič v tu dobu jel ve směru od Holína na Úlibice. Při silniční kontrole se muž dobrovolně podrobil dechové zkoušce. Její výsledek překvapil snad všechny zúčastněné aktéry. Přístroj naměřil pozitivní hodnotu 3,05 promile alkoholu v dechu. Řidič následně opakovanou dechovou zkoušku i lékařské vyšetření odmítl. Neuvěřitelné v tomto případě je i ta skutečnost, že i v tomto podnapilém stavu provinilec započal svoji jízdu v Liberci a hodlal dojet až do Karviné. Policistům nezbývalo nic jiného, než řidiči zadržet řidičský průkaz a zakázat mu další jízdu.

O jeho nezodpovědném jednání rozhodne až místně příslušný správní orgán, kdy mu v případě prokázání viny hrozí peněžitá pokuta 50 tisíc korun a zákaz řízení na dva roky.

Alkohol je lidmi považován za tvůrce dobré nálady číslo jedna, při všech příležitostech je nabízen a společné pití je ve společenském životě tolerováno. Na silnici je ovšem s legrací konec. Zde je opilý řidič nebezpečím pro sebe i pro své okolí. Alkohol a řízení k sobě prostě nepatří. Stejně tak je tomu i s dalšími drogami, které jsou oblíbené v řadě případů mezi mladými lidmi.

V České republice je nejvyšší spotřeba piva na jednoho obyvatele, vysoká je i spotřeba dalších alkoholických nápojů. Alkohol však zpomaluje procesy v mozku, činí člověka méně pozorným, ale současně dává falešný pocit důvěry. Čím více pijete, tím více je váš mozek zasažen. Významně se zvyšuje vaše šance havarovat a následky bývají většinou smrtelné.

Rizikové chování s přímou souvislostí na alkohol nebo náhlou změnu zdravotního stavu se vyznačuje těmito znaky:

  • kličkování po silnici,
  • jízda se staženým bočním okénkem v chladném počasí,
  • nebezpečné míjení ostatních účastníků a překážek v provozu (malý odstup),
  • jízda po střední dělicí čáře,
  • jízda nepřirozeně velkými oblouky v zatáčkách,
  • nepřirozeně pomalá jízda v daném úseku,
  • nedodržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla,
  • jízda bez rozsvícených hlavních světel, zapomínání dávání znamení o změně směru jízdy.

nprap. Aleš Brendl
7. července 2020; 13:15

vytisknout  e-mailem