Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V řízení se řidiči vystřídali

PELHŘIMOVSKO: Mladý řidič za volant usedl přes vyslovený zákaz a pod vlivem drog 

Pelhřimovští policisté odhalili řidiče, kterému byl v letošním roce dvakrát vysloven zákaz řízení motorových vozidel, za volant nákladního vozidla usedl bez příslušného řidičského oprávnění, a to navíc pod vlivem drog.

Ve středu 6. září prováděli pelhřimovští policisté v rámci hlídkové činnosti dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Rynárecká v Pelhřimově. Kolem půl druhé odpoledne uviděli policisté nákladní automobil Tatra, který přijížděl směrem k nim, a za jehož volantem seděl mladý řidič. Ve chvíli, kdy řidič spatřil policejní hlídku, předal za jízdy řízení vozidla svému staršímu spolujedoucímu. Policisté vozidlo zastavili a zjistili, že mladým řidičem byl jednadvacetiletý muž z Pelhřimovska a v případě druhého řidiče vozidla se jednalo o sedmdesátiletého muže také z Pelhřimovska. V rámci kontroly policisté zjistili, že jednadvacetiletý muž za volant nákladního vozidla usedl, aniž by byl vlastníkem příslušného řidičského oprávnění, a dále přes vyslovený zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. Zákaz řízení jednadvacetiletému muži vyslovil v prvním případě obvodní soud koncem května letošního roku, a to na dobu dvanácti měsíců. V druhém případě mladému muži vyslovil zákaz řízení městský úřad v červenci letošního roku, taktéž na dobu jednoho roku. U obou řidičů policisté provedli odborné měření na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu, které vykázalo negativní výsledky. Dále v případě jednadvacetiletého muže provedli test na zjištění ovlivnění omamnými a psychotropními látkami. Test na drogy vykázal pozitivní výsledek na amfetamin. S výzvou k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu mladý muž souhlasil. Policisté mu zakázali další jízdu, vše zadokumentovali a případ nadále prověřují.

V případě jednadvacetiletého muže zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Muži tak hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Sedmdesátiletý řidič se svým jednáním dopustil přestupkového jednání na úseku dopravy, a to tím, že svěřil vozidlo osobě, která není vlastníkem příslušného řidičského oprávnění a má vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Přestupkem se dále bude zabývat příslušný správní orgán.

Policisté se dále budou zabývat také jednáním obou řidičů v souvislosti s předáním řízení vozidla během jízdy.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

7. září 2017

vytisknout  e-mailem