Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V Praze se sešli ředitelé kriminálních policií hlavních měst střední a východní Evropy

Ve dnech 7. a 9. října letošního roku se v Praze konalo podzimní zasedání ředitelů kriminálních policií devíti hlavních měst střední a východní Evropy. Sjeli se sem zástupci z Berlína, Mnichova, Vídně, Bratislavy, Budapešti, Bukurešti, Kyjeva, Varšavy a Prahy. 

V rámci letošního setkání si zástupci jednotlivých států sdělili informace k hlavnímu tématu, které se týkalo práce kriminální policie na místě činu u závažných trestných činů. Navzájem si vyměnili zkušenosti ze své vlastní praxe včetně dostatečného množství příkladů. Nakonec ale došli k závěru, že se v metodách práce příliš neodlišují. Shodli se na tom, že na místě činu lze zajistit důležité stopy, jako například vzorky DNA, záznamy z kamerových systémů, data operátorů mobilních sítí, apod. Proto se usnesli, že by bylo dobré, aby všechny státy, které se letošního zasedání zúčastnily, podepsaly Prümskou smlouvu, která by zaručovala možnost výměny informací z databází DNA nejen na národní, ale také na mezinárodní úrovni.
 
Prümská smlouva je smlouva je smlouva mezi Belgií, SRN, Španělskem, Francií, Lucemburskem, Nizozemím a Rakouskem o prohloubení přeshraniční spolupráce zejména za účelem potírání terorismu, přeshraniční kriminality a nelegální migrace. Byla podepsána dne 27. května 2005 v německém městě Prüm, které leží na západě SRN poblíž Lucemburska a Belgie.
 
Na základě této smlouvy lze provádět automatickou výměnu části informací z databází profilů DNA a daktyloskopických stop a přístup do registrů vozidel, posílit přeshraniční policejní spolupráci, která se týká předávání informací, společných operací, přeshraničních zásahů, pomoci při událostech velkého významu, apod. Díky ní lze úžeji spolupracovat při zajištění leteckých doprovodů a provádět pomocná opatření při potírání nelegální migrace. Obsahuje též obecná ustanovení o použití zbraní, odpovědnosti, ochraně osobních údajů, úloze výboru ministrů, nákladech a další obvyklá ustanovení mezinárodních smluv.
Prümská smlouva začala být prakticky realizována Rakouskem a Německem, a to od listopadu roku 2006. Lucembursko, Belgie, Slovinsko, Finsko a Francie ji již ratifikovaly a ratifikační proces je v realizaci v Maďarsku, Nizozemí, Portugalsku a Itálii. Další čtyři státy, Řecko, Bulharsko, Slovensko a Švédsko, vyjádřily zájem se ke smlouvě připojit. Do výměny informací jsou reálně zapojeny SRN, Rakousko, Lucembursko a Španělsko. Ke smlouvě se tak prozatím připojilo 17 z 27  členských států Evropské unie.
Další zasedání ředitelů kriminálních policií hlavních měst střední a východní Evropy se bude konat v březnu roku 2009 v Mnichově. Hlavním tématem bude kriminalita na internetu.
Odkazy do noveho okna

setkání SKPV - 1

setkání SKPV - 1 

Detailní náhled

setkání SKPV - 2

Uprostřed plk. Bc. Milan Jindrák, velite... 

Detailní náhled

setkání SKPV - 3

Zasedání předsedal plk. Bc. Milan Jindrá... 

Detailní náhled

setkání SKPV - 4

společné foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem