Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

V podvodech není začátečníkem

Frýdek-Místek - nabízel vstupenky, které nikdy nikdo neviděl. 

Frýdeckomístečtí kriminalisté v těchto dnech obvinili sedmadvacetiletého recidivistu z Frýdku-Místku z přečinu podvodu. Muž má mít na svědomí víc jak čtyřicet skutků, kdy podvodným jednáním měl získat téměř 140 tisíc korun. Jeho trestná činnost byla sofistikovaná, ale mravenčí práce kriminalisty dovedla až k osobě nyní již obviněného.

Muž měl od listopadu roku 2020 do letošního února prostřednictvím inzerátů na internetových portálech nabízet vstupenky na kulturní akce v podobě koncertů, výstav, muzikálu či divadelního představení, ale také na akce sportovní. Po zaplacení se však kupující lístků nedočkali.

Ke vkládání podvodných inzerátů měl muž používat telefonní čísla svých známých. S kupujícími měl pak komunikovat pod různými přezdívkami prostřednictvím několika emailových adres a platbu požadovat vždy předem na bankovní účet. Za tím účelem měl pak oslovit další své kamarády, kamarádky a známé pod různými smyšlenými legendami (například že mu příbuzná chce poslat peníze, ale on má zablokovanou platební kartu), aby mu poskytli čísla svých bankovních účtů. Na ty pak poškození posílali platby za domnělý nákup vstupenek. Dotyční následně hotovost vybrali a předali obviněnému, aniž by z toho měli prospěch.

Ve dvou případech měl obviněný projevit zájem o nákup hodinek či mobilního telefonu. Za zboží měl chtít zaplatit tak, že na účty prodávajících přišla platba od poškozených, kteří se domnívali, že platí za vstupenky.

Muž byl již dříve za obdobnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. Kriminalisté i nadále činí ve věci úkony, je proto možné, že trestní stíhání obviněného bude rozšířeno o další skutky. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Policisté doporučují lidem, kteří takto nakupují přes inzeráty na internetových portálech, aby si před odesláním platby prodávajícímu ověřili jeho údaje (telefonní číslo, emailovou adresu nebo i číslo účtu) na internetu a také četli případné recenze.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
24. května 2022

vytisknout  e-mailem