Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - V pátek začíná "Mácháč", čeká nás perný víkend

ČESKOLIPSKO - Na průběh festivalu budeme dohlížet. 

Aktualizace ze dne 26. 8. 2019

Při včerejších dopravních kontrolách v Doksech a v okolí Doks, které jsme prováděli v souvislosti s končící technoparty Mácháč, jsme přistihli při řízení vozidla 2 řidiče pod vlivem alkoholu, u nichž kontrolní přístroj zaznamenal méně jako jednu promile alkoholu a budou se z tohoto deliktu zodpovídat ve správním řízení. Další 4 řidiči osobních vozidel, kteří byli při orientační zkoušce pozitivní na drogy, se bez vysvětlení odmítli podrobit odběru krve a ve správním řízení jim nyní hrozí až padesátitisícová pokuta včetně zákazu řízení. Šest řidičů zaplatilo pokutu za jiné přestupky v dopravě, například za nevyhovující technický stav vozidla nebo za nebezpečné předjíždění. V průběhu neděle jsme odhalili ještě jednoho držitele marihuany, kterému jsme na místě udělili blokovou pokutu. Tím celkový počet drogových přestupků zjištěných o víkendu stoupl na 62. Z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu se zodpovídá 8 lidí.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 25. 8. 2019, čas : 8.30

Noc ze soboty na neděli proběhla na technoparty Mácháč z našeho pohledu klidně. Nezaznamenali jsme žádné narušení veřejného pořádku. Zkontrolovali jsme 123 osob, byl mezi nimi také 19letý mladík z Mladoboleslavska, který usedl za volant pod vlivem alkoholu. Kontrolní přístroj mu naměřil 1,08 promile alkoholu v krvi,  a proto ho nyní čeká trestní stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Ještě další dva řidiči nadýchali při silniční kontrole alkohol a jeden řidič byl pod vlivem drog. Poslední tři zmíněné delikty v dopravě jsme zadokumentovali jako přestupky a oznámili je do správního řízení. Přestupku se dopustil i 33letý muž, který řídil vozidlo, ačkoliv nevlastní řidičský průkaz a nikdy nechodil do autoškoly. Jak jsme již včera avizovali, dnes se obzvlášť zaměříme na řidiče motorových vozidel, které budeme kontrolovat především proto, abychom zjistili,  zda  neřídí pod vlivem alkoholu nebo drog.

por. Bc. Ivana Baláková 

Aktualizace ze dne 24. 8. 2019, čas : 20:30

Od dnešního rána do 20. hodiny jsme zkontrolovali 428 osob a 275 vozidel včetně jejich posádek. Drogy jsme zajistili u 16 lidí. Držení drogy jsme jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu kvalifikovali u 26letého muže z Hodonína, který měl u sebe 19 kusů extáze a téměř 1 gram kokainu. Dalších 15 drogových deliktů jsme vyřešili jako přestupky uložením blokové pokuty na místě. Pokutu přestupci zaplatili za držení extáze, pervitinu, marihuany nebo kokainu.

Kromě toho jsme přistihli při řízení vozidla 58letého muže s 1,11 promile alkoholu v krvi, kterého v této souvislosti nemine trestní stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a do správního řízení jsme oznámili řidiče pod vlivem drog. Další řidič ve věku 48 let řídil vozidlo, ačkoliv za volantem neměl co dělat,  a budeme ho stíhat za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Na řidiče motorových vozidel se také zaměříme zítra, a to proto, aby z akce neodjížděli pod vlivem alkoholu nebo drog.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 24. 8. 2019, čas : 9:00

Při včerejších kontrolách vozidel a osob, na kterých spolupracujeme s pracovníky Celní správy z Liberce a Drážďan,  jsme našli drogu u 49 lidí. Sedm z nich jí mělo u sebe  v takovém množství, že jsme její držení kvalifikovali jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.  Největší množství drogy jsme zajistili u 28letého muže z Tachovska, který si s sebou vezl na technoparty  16,5 tablet extáze a 7 gramů kokainu. Kokainem se na Mácháč vybavil i 29letý muž z Kolína, u kterého jsme zajistili 2,79 g této drogy a také 1,25 g MDMA. Drogu MDMA měla u sebe rovněž 20letá žena z Ústecka v množství 2,26 g,  a podobně na tom byli i další čtyři mladí lidé, kteří do Doks včera dorazili.

U dvaačtyřiceti osob, které měly v kapse vstupenku na Mácháč, jsme zajistili drogu v množství, které zakládá skutkovou podstatu přestupku. Jednalo se zase o tablety extáze i krystalickou látku MDMA, kokain a marihuanu. Tyto přestupky jsme řešili na místě uložením blokové pokuty do výše 10 000 korun.

Při silničních kontrolách jsme včera v poledne přistihli za volantem osobního vozidla 35letého muže, který  měl v sobě 3,22 promile alkoholu. Nyní ho čeká  trestní stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Dalším hříšníkem na silnici  byl 40letý muž pod vlivem drog, kterému jsme zakázali další jízdu a delikt jsme kvalifikovali jako přestupek.

Krátce po půlnoci musela na pláži Klůček v Doksech v místě konání technoparty zasahovat bezpečnostní agentura proti 22letému cizinci, který zezadu napadl stejně starou návštěvnici festivalu, aby jí oloupil o mobilní telefon iphone a její další osobní věci. Muž jí nejprve podrazil nohy, a když spadla na zem, vytrhl jí telefon z ruky a chtěl s ním utéct. Naštěstí byla na blízku ochranka, která lupiče zadržela a předala nám ho. Ten se nyní nachází v policejní cele. Napadená žena je v pořádku a žádné zranění neutrpěla.

Bezpečnostní opatření pokračují a my i nadále budeme na bezpečí návštěvníků Doks i tamních obyvatel dohlížet.

por. Bc. Ivana Baláková 

V pátek 23. srpna začíná na pláži Klůček u Máchova jezera v Doksech taneční festival zaměřený na elektronickou taneční hudbu známý jako "Mácháč". Na akci, která končí v neděli 25. srpna,  může dorazit až 10 000 návštěvníků a tomu také odpovídají naše bezpečnostní opatření, jejichž cílem je především udržet veřejný pořádek, předcházet krádežím, zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu a také odhalovat případy držení a distribuce drog.

Přitom nám budou vypomáhat kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, poříčního oddělení policejního ředitelství v Drážďanech, kriminalisté krajského Toxi týmu a pracovníci Celních úřadů Liberec a Drážďany. Do bezpečnostního opatření jsme zapojili i prvosledové hlídky, jejichž úkolem je adekvátně  a hlavně rychle zareagovat při mimořádné události. Vyzbrojeny jsou například samopaly.F 1F 1

Celníci budou mít při svých kontrolách motorových vozidel a jejich posádek k dispozici tradičně mobilní spektrometry, které s vysokou spolehlivostí a rychlostí detekují  stopy po drogách, prekurzorech a nebo výbušninách. Pokud přístroj zaznamená přítomnost drogy ve vozidle, provedou celníci následně  jeho důkladnou kontrolu s využitím služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. Ti, kteří drogu v autě převážejí, ji většinou celníkům odevzdají ještě před použitím psa, protože z vlastní zkušenosti z minulých let vědí, že je k ničemu zapírat ji. 

V místech některých kontrol, kde to bude situace vyžadovat, snížíme přechodně povolenou rychlost až na 30 kilometrů v zájmu zajištění bezpečnosti jak kontrolovaných osob, tak také policistů a celníků. Na tuto úpravu upozorní motoristy dopravní značení. O výsledcích kontrol budeme veřejnost průběžně během víkendu informovat.

22. 8. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa
 

vytisknout  e-mailem