Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V okrese Kladno se šíří počítačový vir

Uživatelům byly doručeny zprávy, že počítač byl zablokován Policií ČR. 

 
Důrazně upozorňujeme veřejnost, aby na podobné výzvy nereagovala a ignorovala instrukce uvedené ve zprávě! Policie České republiky se od podobných zpráv distancuje!!!
 
Jedná se o tzv. trojského koně a útok se skládá částečně z technického napadení, při kterém se dostává informace k poškozenému a dále z tzv. sociálního inženýrství, jehož prostřednictvím jsou po dotčených uživatelích požadovány peníze.  
 
Po spuštění viru je počítač uživateli běžným způsobem nepřístupný. Důvodem zablokování je údajné porušování autorského práva, prohlížení, či distribuce dětské pornografie, či šíření spamu. Současně je nabízeno zaplacení pokuty ve výši 2.000,- Kč, po jejímž zaplacení by se zařízení „odemklo“ a následně bylo zastaveno i trestní řízení.
 
Policie ČR tímto způsobem nerealizuje opatření směřující k případným pachatelům trestných činů!
 
Specialisté z Policejního prezídia se touto kriminalitou intenzivně zabývají, avšak šetření těchto případů je velmi specifické a složité. Doporučujeme všem uživatelům používat antivirovou kontrolu a tím eliminovat další aktivitu počítačového škodlivého kódu.  
 
Pro hlášení závadového obsahu a závadových aktivit na internetu byl na internetových stránkách policie spuštěn provoz on-line formuláře, kde můžete oznámit i toto šíření tzv. „trojského koně“.
 
nprap. Michaela Nováková
29.5.2013

 

Počítačový virPočítačový vir

vytisknout  e-mailem