Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V hlavní roli přístroj AED, nelhostejnost a spolupráce

Všímavost veřejnosti, nebát se pomáhat, pohotovost pražských policistů a spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou napsala další dva příběhy se šťastným koncem. 

Policisté z PMJ projížděli v neděli odpoledne Italskou ulicí v Praze 3, kde si povšimli hloučku lidí, kteří na ně mávali. Ihned otočili své služební vozidlo a vydali se za nimi. Po příchodu na místo na chodníku uviděli bezvládně ležícího muže. Policisté u něj zkontrolovali základní životní funkce, kdy zjistili, že nedýchá.  Policisté ihned zahájili nepřímou srdeční masáž a nachystali si přístroj AED neboli defibrilátor, který je součásti výbavy služebních vozidel. Je to přístroj, který je schopen elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce. Policisté muži rozstříhali tričko a nalepili elektrody, kdy přístroj doporučil a podal 4 výboje. "Péjáci" nadále v nepřímé srdeční masáži pokračovali a střídali se při ní. Po chvílí se na místo dostavila posádka zdravotnické záchranné služby, která muže připojila na přístroj „Lucas“ a pokračovala v lékařských úkonech. Jakmile devětašedesátiletého muže stabilizovala, převezla ho nemocnice.

K druhému případu vyjížděli velitelé policie z PMJ krátce po osmé hodině večer v rámci programu „First responder“ do obchodního domu v pražských Letňanech, kde se měl u občerstvení nacházet muž po kolapsu a v bezvědomí. Po příjezdu si policisté ze služebního vozidla vzali zdravotnický batoh a zkontaktovali se ostrahou objektu, která je dovedla na místo. Tam uviděli ležet na zemi muže, kterému svědek poskytoval první pomoc a to již za užití přístroje AED. Policisté ho vystřídali a pokračovali v již zahájené v nepřímé srdeční masáži, kdy přístroj doporučil a následně podal jeden výboj. Na místo se následně dostavili policisté z cizinecké policie a posádka ZZS, která si muže převzala a po krátké chvílí, se jim podařilo u pětapadesátiletého muže funkci srdce obnovit a po zajištění byl převezen do nemocnice

Pražští policisté jsou v současné chvíli vybaveni celkem 156 automatizovanými externími defibrilátory (AED). Jako první je začali používat policisté z pohotovostní motorizované jednotky v roce 2011. AED jsou vybaveny vetšinou prvosledové hlídky, tedy policisté kteří jsou takticky vycvičeni pro řešení událostí typu "FHQ" (First Hour Quintet). Policisté z prvosledových hlídek vyjíždějí například k událostem jako jsou volání na linku 158 nebo vyslání operačním důstojníkem v rámci programu "First Respoder" k osobě, která potřebuje neodkladnou zdravotnickou pomoc před příjezdem ZZS.

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 7. 4. 2023

vytisknout  e-mailem