Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

V chatě přespávali rok

BRNO: Na majitele rekreační chaty čekalo na začátku sezóny nepříjemné překvapení. 

Nemilé překvapení čekalo v těchto dnech na majitele rekreační chaty ve Starém Lískovci. Po roce se rozhodl navštívit svoji nemovitost a připravit ji na sezónu, ovšem zjistil, že se mu do chaty nastěhovali nevítaní nájemníci. Oplocení okolo objektu bylo poškozené  a zdevastovaný byl i interiér chatky. Majitel se obrátil na policii a věc oznámil. Policisté následně provedli opatření a zadrželi tři podezřelé osoby. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého muže a dvě ženy, sestry ve věku dvaadvacet a devatenáct let. Mladík v chatě pobýval přibližně rok a ženy několik měsíců. Za přečin porušování domovní svobody si tak trojice možná zajistila další ubytování, ovšem za mřížemi vězeňské cely, a to až na dva roky.

Obdobné případy po uplynutí zimy policie eviduje každoročně. Majitelé rekreačních chat mnohdy totiž objekty zazimují a vrací se až na jaře. Těchto měsíců ovšem hojně využívají zloději a také nevítaní nocležníci. Zlodějům se naskýtá snadná příležitost k prohledání objektu a odcizení zapomenutých cenností. Lidé bez domova v chatách přespávají a často zkonzumují trvanlivé zásoby či alkohol. Velkou ztrátou pro majitele je například spálený nábytek či fotky, kterými si bezdomovci v chatách zatápí.

Větším škodám lze předejít vhodným zabezpečením rekreačního objektu a doporučujeme chaty či chalupy i v zimě nepravidelně navštěvovat. Pokud žije v blízkosti důvěryhodná osoba, která zde trvale bydlí nebo se zde alespoň zdržuje častěji, je vhodné ji požádat o občasnou kontrolu nemovitosti.

Zvukový záznam:1104.mp3

por. Andrea Cejnková, 11. dubna 2017

vytisknout  e-mailem