Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ztracená houbařka

PLZEŇ VENKOV – Pátrací akce po pohřešované houbařce měla úspěšný konec a žena byla v pořádku vypátrána více než kilometr od místa ztracení. 

Policisté na tísňové lince 158 přijali včerejšího dne před 12. hodinou oznámení o pohřešování ženy, která se ztratila v lese nedaleko obce Vidžín na severním Plzeňsku. Manželský pár se v ranních hodinách vydal do lesa na houby, ale kolem 11. hodiny se během malé chvilky ztratila oznamovateli jeho třiasedmdesátiletá manželka. Muž se ještě hodinu sám pokoušel v lese svou ženu najít, ale poté se rozhodl přivolat pomoc. Na základě oznámení se během chvíle rozběhla pátrací akce po pohřešované ženě, u které byla vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu obava o její život. Do pátrací akce se zapojili, záchranné složky jak z Plzeňského, tak i z Karlovarského kraje, neboť les se nacházel na hranici těchto krajů. Policisté z obvodních odděleních, dopravní policisté, hasiči i drony přes dvě hodiny pátrali po pohřešované ženě, kterou nakonec našla hlídka dopravní policie poblíž jedné vesnice asi kilometr od místa ztracení.

Naštěstí pátrání v tomto případě mělo šťastný konec. Pohřešovaná žena byla v pořádku nalezena, bez zranění, ale někdy se může stát, že pátrání nebude tak úspěšné a pohřešovaným lidem může jít o život.

I v souvislosti s tímto případem a začínající houbařskou sezónou policisté doporučují několik základních rad při pohybu v přírodě a neznámém terénu.

  1. Před samotným výletem do přírody zhodnoťte váš aktuální zdravotní stav a své síly, aby vám nedošly třeba při návratu zpět.
  2. Mějte u sebe nabitý mobilní telefon a případně si do něj stáhněte aplikace, které vám pomohou s orientací v terénu.
  3. Vezměte si s sebou drobnou svačinu a malé pití.
  4. Vhodně se oblečte dle aktuálních povětrnostních podmínek a sledujte předpověď počasí v dané lokalitě.
  5. Dejte vždy někomu z blízkých vědět o vašem výletu, a pokud je to možné, nechoďte na delší procházky sami.
  6. Své blízké mějte vždy ve svém dohledu.


por. Ing. Eva Červenková
19. září 2023

    Odkazy do noveho okna

    pátrání ilustrační

    pátrání ilustrační 

    Detailní náhled

    vytisknout  e-mailem