Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zbraňová amnestie

PLZEŇSKÝ KRAJ - K legalizaci zbraní se zatím od 1.července přihlásilo v našem kraji 23 osob. 

     Novela zákona o zbraních umožňuje od 1. července 2014 mimo jiné zlegalizovat zbraně, jejich hlavní části nebo střelivo. V Plzeňském kraji využilo možnost legalizace zbraní během prvních čtrnácti dnů celkem 23 osob. Odevzdány byly 4 zbraně kategorie A (granát, vojenské pušky a noktovizory), 10 zbraní kategorie B, osm zbraní kategorie C a 41 kusů střeliva (nábojů).
 
     Hned druhý den účinnosti zákona se na plzeňský odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál dostavil 91letý senior. I policisté, kteří se danou problematikou dnes a denně zabývají, byli překvapeni. Muž vyndal ze své příruční tašky (ledvinky) zkorodovaný ruční obranný granát. Jak pamětník uvedl, obdržel jej v posledním roce 2. světové války od britského vojáka. Jeho „památku„ na válečné období, která měla funkční roznětku, zajistili pyrotechnici a bezpečně jej převezli k likvidaci.
 
     Ať již zmiňované nebezpečné předměty vlastníme, nebo se dostaneme do situace, kdy je nalezneme, je nutné vždy maximálně zvýšit svoji opatrnost: V případě nálezu je nutné, aby nalezené předměty vždy posoudil specialista z pyrotechnické služby. Vzhledem k jejich nebezpečnosti s nimi nelze neodborně manipulovat, či je kamkoli transportovat. Tyto nebezpečné „památky“ na válečné období v našem okolí stále zůstávají. V minulosti policisté zaznamenali i případy, kdy je „poctivý“ nálezce donesl přímo na policejní služebnu, popřípadě na obecní úřad. V případě, že naleznete takový nebezpečný předmět, ihned volejte na linku 158. Předmětu se nedotýkejte a nijak s ním nemanipulujte. Náhodné kolemjdoucí osoby, které by mohly přijít do kontaktu s municí, upozorněte a vyčkejte na příjezd policistů. Ti na místo přivolají specialisty z pyrotechnické služby, kteří munici posoudí a zajistí její bezpečnou likvidaci.
 
 Informace ke „zbraňové amnestii“: http://www.policie.cz/clanek/web-informacni-servis-zpravodajstvi-zbranova-amnestie.aspx
 
por. Bc. Jana Tomková
14. července 2014
 

vytisknout  e-mailem