Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioří, buďte obezřetní

NEZVĚSTICE – Pachatelé pod záminkou vyřizování přeplatků za elektřinu ženě odcizili její úspory.  

V tomto týdnu policisté z Plzeňského kraje evidují dva případy, jejichž pachatelé se pokusili nebo přímo připravili seniora o peníze. Od včera kriminalisté šetří skutek, který se stal v obci Nezvěstice. Po druhé hodině odpoledne dva zatím neznámí pachatelé oslovili na ulici 84letou ženu. Použili záminku, že jdou vrátit ženě přeplatek za elektřinu. Důvěřivá seniorka je tedy pustila do svého bytu. Při domnělém vyřizování přeplatku pachatelé ženu obelstili a podařilo se jim z bytu odcizit téměř 100 000 korun. Další případ se stal v obci Starý Plzenec, kde byla naštěstí 67letá žena obezřetnější. Včera kolem poledne jí zavolal muž, který se vydával za jejího vnuka. Chtěl od ní půjčit peníze. Žena mu řekla, že vnuka má, ale jmenuje se jinak a ať jí řekne i své příjmení. Po této otázce muž na druhém konci linky zavěsil. Duchapřítomná seniorka případ nahlásila na Policii ČR.
Senioři patří k jedné z nejvíce ohrožených skupin osob zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Často se stávají terčem zájmu a oběťmi podvodníků a zlodějů. Ti se pod nejrůznějšími legendami a lstí dostávají do jejich blízkosti nebo přímo jejich obydlí. Od začátku letošního roku plzeňští policisté zaznamenali v rámci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje celkem 26 případů, při kterých pachatel podvodem nebo krádeží připravil seniora o jeho úspory.
Podvodníci působí většinou velmi důvěryhodně. Vymýšlejí stále nové záminky, jak ze seniora vylákat peníze. Z praxe kriminalistů víme, že pachatelé se nejčastěji dostanou do bytu seniora tak, že se vydávají za pracovníky různých společností, kteří jdou třeba k seniorovi zkontrolovat vypínače, zaměřit okna za účelem jejich výměny, provést odpočet vody, vrátit přeplatek za plyn. Další velmi oblíbenou legendou je, že potřebují rozměnit peníze, nechat vzkaz pro souseda nebo prodávají různé zboží. Poškození senioři se také nechají oklamat po telefonu, kdy se domnívají, že mluví se svým rodinným příslušníkem. Ten od nich chce půjčit peníze a posílá pro ně svého známého, který se prokáže domluveným heslem, aby legenda vypadala věrohodně.
A jak se tedy vyhnout podvodu? Nebuďte důvěřiví, nepouštějte nikoho cizího do domu ani do bytu. Udržujte dobré sousedské vztahy v domě, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší. Důležitá telefonní čísla mějte viditelně blízko telefonu. Nenechte se natlačit k podpisu závažných dokumentů nebo poskytnutí peněžních půjček ani ze strany rodinných příslušníků natož cizích osob.
Neotvírejte automaticky dveře. Je vhodné si pořídit panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek na dveře. Pokud zvoní opravář, pracovník úřadu nebo jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. Lidé, kteří se Vám snaží nabídnout nějaké výrobky, mohou být tipaři na vykrádání bytů či zloději. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
Neostýchejte se trvat na tom, že o nabízenou službu nestojíte a v případě podezření, že se jedná o podvodníka, kontaktujte policisty na tísňovou linku 158.

por. Mgr. Markéta Fialová
20. října 2016

 

vytisknout  e-mailem