Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídil kamion na cizí kartu řidiče

MĚCHOLUPSKO – Řidič nákladního automobilu se vyhýbal dodržování pravidelných přestávek. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Plzeň-venkov zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže z Břeclavska pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Muž se dopustil takového jednání celkem v devíti případech v době od prosince 2017 do ledna 2018. Uvedené jednání muže vyšlo najevo poté, co muž dopravním policistům při dopravní kontrole předložil veškeré potřebné doklady pro řízení motorových vozidel, avšak policisté další kontrolou zjistili, že v digitálním tachografu vozidla je vložená cizí karta na jméno jiného řidiče. Řidič tedy při jízdě v tachografu vozidla neoprávněně užil kartu řidiče vydanou na jiné jméno. Jeho motivem zřejmě bylo vyhnout se dodržování pravidelných přestávek a tím si urychlit svou jízdu a návrat domů. Tímto jednáním však docházelo k závažnému ohrožování bezpečnosti a plynulosti silniční dopravy.

Takovéto nedodržování přestávek má podstatný vliv na bdělost a pozornost řidiče a tedy schopnost bezpečně řídit vozidlo. Přes zákonem uloženou povinnost svou přestávku v jízdě neuskutečnil a vozidlo prokazatelně řídil s využitím cizí karty řidiče. Za uvedený přečin mu tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

pprap. Iveta Kořínková
vrchní asistent

vytisknout  e-mailem