Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci neznají mezí

PLZEŇ - Podvodník si našel další způsob, kterým se obohatil. Na osobní konto poškozeného měla přijít finanční částka za prodanou autosedačku. Místo toho mu z účtu odešla platba, kterou očekával. Policisté opakovaně varují před sofistikovanými podvodníky na internetu. Obezřetnost se vyplácí. 

Dne 31. října 2021 se na policisty obvodního oddělení Plzeň 4 obrátil muž, který se stal s největší pravděpodobností obětí podvodníka, a to při prodeji věci na internetu. Poškozený muž na internetu nabízel k prodeji dětskou autosedačku. Na inzerát zareagovala neznámá osoba, která projevila zájem o koupi nabízeného zboží. K zaplacení platby prodejci nabídl neznámý kupující možnost "bezpečné" platby přes webové stránky, které prodávajícímu kupující odeslal v odkazu na mobilní aplikaci. Vzhledem k tomu, že se prodávajícímu udané webové stránky jevily jako pravé, nic mu nebránilo v tom, aby dle instrukcí zadal veškeré potřebné údaje ke své platební kartě. Inzerent očekával platbu ve výši 12 600 korun a místo toho, aby mu na bankovní účet přišla dohodnutá finanční částka za prodanou věc, tak se mu očekávaná platba strhla z bankovního účtu. Pachatel tak zneužil vylákaných údajů k platební kartě pro svou potřebu, přičemž se nezákonně obohatil. Tímto podvodným jednáním se v současné době policisté aktivně zabývají.  

Policie nabádávšechny majitele platebních karet, aby co nejvíce dbali na jejich zabezpečení, při platbách přes internet by měli být opatrní a pro případ zneužití by měli mít nastavena bezpečnostní pravidla, jako například limity pro denní platby na internetu, ověření platby vyšší částky, nutnost zadání bezpečnostního kódu přes sms, a další, která jejich banky nabízejí.

Nikomu přes internet neposkytujte své identifikační údaje, a už vůbec neposílejte kopie svých dokladů. Podvodníci jej totiž mohou následně využít k podvodům tím, že se schovají za získanou identitu.  Pokud byste se přes všechna varování stali obětí internetového podvodu, obraťte se na Polici České republiky. V takových případech je dobré doložit veškerou komunikaci s kupujícím/prodejcem nebo kontakt na dané internetové stránky. Obezřetnost při online nákupech a i prodeji je jistě na místě. 

nprap. Veronika Hokrová
4. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem