Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Obětí je senior

ROKYCANSKO - Nejen s ohledem na včerejší případ opět upozorňujeme seniory na opatrnost. 

     Radničtí policisté přijali oznámení o podezření ze spáchání podvodu na seniorovi. Včera (17.října) kolem druhé hodiny odpoledne oslovila u domu v obci u Rokycan neznámá žena seniora (ročník 1929) , kterému se pod záminkou kontroly vody, vnutila do jeho obydlí. Následně známým trikem o rozměnění finanční hotovosti zjistila, kde má poškozený uloženou hotovost. Když šel do koupelny napustit vodu, kterou chtěla žena údajně zkontrolovat, využila příležitosti a odcizila seniorovi finanční hotovost ve výši přesahující deset tisíc korun, z místa pak zmizela. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže v jednočinném souběhu s přečinem porušování domovní svobody.

     Policisté nejen s ohledem na výše popsaný případ apelují na starší spoluobčany a také na jejich rodinné příslušníky, aby své blízké opakovaně upozorňovali na možná rizika ohledně podvodů a krádeží na seniorech.

     Pamatujte, že podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. Nedůvěřujte neznámým lidem a dodržujte pravidlo, které vštěpujeme dětem od útlého věku, nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí. Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si vždy předložit příslušný průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. Nepodléhejte vidině výhodné koupě či služby. Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc. Pachatelé, kteří páchají trestnou činnost na seniorech, využívají zejména jejich důvěřivosti.

Nedejte šanci zlodějům!!!

     Policie varuje především starší občany před lidmi, kteří se neštítí ničeho a jejich obětmi se stávají právě senioři. Varujeme před pachateli, kteří se pod záminkou výhodných nákupů oprav, výher nebo vrácení přeplatků snaží dostat do Vašich příbytků.

Jak se máte zachovat?

  • Je nutné před nimi zavřít dveře, nevpouštět je do bytu. Nedůvěřujte cizím lidem!
  • Doporučujeme, aby občané vždy zamykali dveře domů a samozřejmě i dvířka, či vrata u oplocení pozemků.
  • V případě, že byste se s podobnými lidmi setkali, nebo takové ve své obci viděli, volejte ihned Policii ČR – bezplatnou linku 158. O těchto osobách můžete zaznamenat důležité informace (např. RZ vozidla, počet a popis osob, různé zvláštnosti a nápadnosti – je vhodné si poznatky ihned zapsat).

Další důležité upozornění a rady naleznete zde:

http://www.policie.cz/clanek/podvody-na-seniorech.aspx


por. Hana Kroftová, DiS.
18. října 2018

vytisknout  e-mailem