Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chodci a reflexní prvky

PLZEŇSKÝ KRAJ - V následujících dnech proběhne série dopravně bezpečnostních opatření, při kterých se policisté zaměří na viditelnost chodců. 

Zhoršené povětrnostní podmínky a s nimi spojená zhoršená viditelnost mohou v tomto období negativně přispět ke zvýšené dopravní nehodovosti. Obzvláště rizikovou skupinou jsou pak chodci, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, a to platí zejména tehdy, pokud se pohybují v místech, která nejsou osvětlena, jsou oblečeni do tmavého oblečení a nejsou vybaveni reflexními prvky. Na řidiče čeká v tomto období celá řada možných úskalí – mlhy, déšť, mokrá a kluzká vozovka, která výrazným způsobem prodlužuje brzdnou dráhu, a v neposlední řadě právě také chodci, kteří, pokud nejsou vybaveni reflexními prvky, bývají pro řidiče vozidel v tomto počasí velmi špatně viditelní. Pro řidiče pak bývá velmi obtížné na tyto účastníky silničního provozu adekvátním způsobem zareagovat. 

Na území celého Plzeňského kraje proto bude v následujících dnech probíhat série dopravně bezpečnostních opatření, při kterých se policisté zaměří právě na chodce i další nemotorizované účastníky silničního provozu. Policisté budou při těchto akcích rozdávat lidem reflexní pásky, reflexní tkaničky do bot či reflexní odznaky, které jistě přispějí k tomu, aby byli v provozu lépe rozpoznatelní. I když zákonná povinnost být vybaven reflexním prvkem za zhoršené viditelnosti platí na místech mimo obec, která nejsou osvětlena, doporučujeme všem, kteří jsou v roli chodce, aby byli reflexními prvky vybaveni i v obci, a udělali tak vše potřebné pro svou vlastní bezpečnost. Rodičům doporučujeme, aby dbali na vybavenost reflexními prvky u dětí, ať již to jsou reflexní prvky na školních aktovkách, či další reflexní doplňky na oblečení.   

Níže uvedená statistická data dokládají, že obezřetnost chodců v silničním provozu je zcela na místě. Na území Plzeňského kraje se stalo za uplynulých devět měsíců tohoto roku 2 656 dopravních nehod, při kterých bohužel přišlo o život již 45 osob, 56 osob utrpělo těžká a 1 357 osob lehká zranění. Z celkového počtu usmrcených osob, které přišly v souvislosti s dopravními nehodami v tomto období o život, tvoří čtvrtinu právě chodci (11 mrtvých, z toho 3 děti). Srážku s chodcem, jako druh dopravní nehody, evidují policisté celkem ve 149 případech (z toho se jednalo ve 35 případech o srážku s dítětem). Pokud bychom se zabývali rozborem dopravních nehod podle zavinění, pak z celkového počtu dopravních nehod zavinili 66 událostí v silničním provozu právě chodci (z toho 20 dětí). Z uvedených statistických dat tedy vyplývá, že chodci jsou co do následků dopravních nehod velmi rizikovou skupinou účastníků silničního provozu, a proto doporučujeme všem, aby v roli chodců, ale i jiných nemotorizovaných účastníků silničního provozu, dbali v maximální možné míře o svou bezpečnost.

por. Mgr. Pavla Burešová
6. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem