Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Celorepubliková dopravně bezpečnostní akce – ROADPOL

PLZEŇSKÝ KRAJ - Přes sto padesát řidičů či účastníků nebylo za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem. 

Minulý týden se plzeňští policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce pod názvem ROADPOL - zaměřené na použití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Během tohoto působení 190 policistů zkontrolovalo 1 542 vozidel, z toho téměř každý čtvrtý řidič porušil zákon. Policisté evidují z této akce celkem 411 dopravních přestupků. 
Stanovenou rychlost jízdy porušilo 41 řidičů. Celkem 39 řidičů nerespektovalo povinnost při řízení nedržet hovorové nebo jiné záznamové zařízení. Dalších 151 účastníků silničního provozu nepoužilo během jízdy bezpečnostní pásy a 51 řidičů vyjelo na silnice s vozidlem, které nemělo vyhovující technický stav.
V loňském roce při celkovém počtu 3 914 dopravních nehod došlo na silnicích v našem kraji k 34 úmrtím, zraněno bylo 1 512 osob, z toho 84 těžce. Ze statistických výstupů vyplývá, že 423 osob nebylo během jízdy připoutáno nebo neužilo zádržný systém - z toho 5 účastníků zraněním podlehlo, těžce zraněno bylo 7 osob a 77 utrpělo lehké zranění.
Na vybraných stanovištích byla přítomna zástupkyně BESIPu, která účastníkům připomínala důležitost dodržování pravidel silničního provozu a rozdávala reflexní pásky. Policisté řidiče obdarovali jednorázovým alkoholtestem s logem preventivní kampaně s názvem - Piješ. Řídíš. Zabíjíš.  

Dodržujte pravidla silničního provozu a neohrožujte život svůj ani ostatních. Pamatujte, správně zapnutý bezpečnostní pás je základním pravidlem bezpečnosti při jízdě v autě. Při nárazu dokáže nejen udržet na místě a zabránit zranění, ale jeho použití je nutné s ohledem na airbagy, které se při nárazu aktivují a bez použití pásu mohou způsobit zranění, a to i smrtelné. Také myslete na to, že důležité je dojet raději o pár minut později, ale bezpečně. Buďte ohleduplní, obezřetní a pamatujte, že nejste na silnicích sami. Věnujte se plně řízení!

kpt. Bc. Hana Kroftová
12. dubna 2022

Airbag pásy nenahradí

Řada motoristů se také zcela mylně domnívá, že ve voze vybaveném airbagy již pásy používat nemusí. Opak je však pravdou. Řidič a spolujezdec jsou v případě nehody chráněni jen tehdy, když mají při každé jízdě bez výjimky bezpečnostní pásy zapnuté!

Airbag je konstruován jako součást systému, který doplňuje připoutání bezpečnostním pásem. Má za úkol pouze vytvořit ochranný prostor mezi hlavou cestujícího a deformující se kostrou automobilu. Není tedy rozhodně náhradou za pásy a bez připoutání může být ještě nebezpečnější, než kdyby v autě vůbec nebyl. Pokud řidič není připoután, může jej airbag poranit, a to i smrtelně. V případě nárazu letí tělo dopředu a střetne se s vakem v okamžiku a v bodě, kde se vak právě nafukuje s největší razancí (až 320 km/h). Při nárazu obličeje do nafukujícího se polštáře většinou dochází k vážným zraněním obličeje a k otřesu mozku. Taková srážka může být i smrtelná, zejména pro nepřipoutané dítě na předním sedadle.

Záchranáři dokonce upozorňují, že odborná literatura zná případ, kdy řidič chtěl vycouvat z garáže a omylem zařadil místo zpátečky jedničku. Auto poskočilo kupředu a narazilo do zdi. I tento malý náraz stačil k iniciaci airbagu. Řidič nebyl připoután a hrudníkem „šel naproti“ nafukujícímu se airbagu, který mu tupým úderem způsobil rozsáhlá vnitřní zranění, kterým muž podlehl.

Dítě přepravujte v odpovídající sedačce vždy připoutané

Pokud vezete v automobilu dítě, přepravujte je vždy jen v autosedačce, která odpovídá jeho věku. Autosedačky plní podobnou funkci jako bezpečnostní pás - pevně podrží dítě v sedačce. Dítě v ní ale musí být vždy řádně připoutáno.

Nejnebezpečnější situace při přepravě dítěte v osobním automobilu:

· dítě v náručí (zadní, přední sedadlo);

· nepřipoutané dítě na předním a zadním sedadle;

· zádržný systém a aktivní airbag na předním sedadle;

· dítě stojící vzadu mezi sedadly.

zdroj: www.besip.cz

Odkazy do noveho okna

1 Dopravní akce  (1)

1 Dopravní akce (1) 

Detailní náhled

2 Dopravní akce  (2)

2 Dopravní akce (2) 

Detailní náhled

3 Dopravní akce  (3)

3 Dopravní akce (3) 

Detailní náhled

4 Dopravní akce  (4)

4 Dopravní akce (4) 

Detailní náhled

5 Dopravní akce  (6)

5 Dopravní akce (6) 

Detailní náhled

6 Dopravní akce  (7)

6 Dopravní akce (7) 

Detailní náhled

7 Dopravní akce  (8)

7 Dopravní akce (8) 

Detailní náhled

8 Dopravní akce  (9)

8 Dopravní akce (9) 

Detailní náhled

9 Dopravní akce  (10)

9 Dopravní akce (10) 

Detailní náhled

10 Dopravní akce  (11)

10 Dopravní akce (11) 

Detailní náhled

11 Dopravní akce  (12)

11 Dopravní akce (12) 

Detailní náhled

12 Dopravní akce  (13)

12 Dopravní akce (13) 

Detailní náhled

13 Dopravní akce  (14)

13 Dopravní akce (14) 

Detailní náhled

14 Dopravní akce  (15)

14 Dopravní akce (15) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem