Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečně u vody

PLZEŇ - VENKOV - Policisté budou celé prázdniny kontrolovat dění na vodních tocích, v přilehlých kempech a rekreačních zařízeních. 

V minulých dnech na severním Plzeňsku proběhlo bezpečnostní opatření s názvem „Bezpečně u vody“, které bude v rámci celého Plzeňského kraje probíhat na vodních tocích i během následujících letních měsíců.

Pravidla a chování na vodních tocích a v jejich blízkém okolí upravuje tzv. vodní zákon a pravidla plavby na vodě pak zákon o vnitrozemské plavbě. Dle těchto zákonů osoba, která obsluhuje řízení malých plavidel, pramic, šlapadel či jiných plavidel, nesmí být pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, a právě proto policisté kontrolují dodržování těchto ustanovení. Zároveň při opatření dohlížíme také na protiprávní jednání v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Cílem je rovněž preventivní působení Policie České republiky v rekreačních a chatových oblastech.

Policisté z obvodního oddělení Nýřany ve spolupráci s příslušníkem Státní plavební správy zaměřili svou činnost na dění na vodní hladině přehradní nádrže Hracholusky a její blízkosti. Při kontrole jednoho plavidla policisté zjistili, že muž nemá k řízení motorového člunu oprávnění a plavidlo nesplňuje předepsané technické parametry. Na přehradní nádrži Hracholusky je totiž povolen provoz pouze motorových člunů s výkonem do 10 kW a za podmínky plutí ve výtlačném režimu.

Když policisté pluli dál po proudu řeky, všimli si skupinky lidí, která skákala z mostní konstrukce Pňovanského železničního mostu. Lidé most využívali jako velkou houpačku, kdy po skoku z jednoho z pilířů se houpali pod mostním tělesem. Na hladině přehrady na ně čekal člun na záchyt skákající osoby. Policisté při následné kontrole zjistili, že tito lidé využívají mostní konstrukci pro své adrenalinové vyžití bez náležitého povolení a celou věc oznámili příslušnému správnímu orgánu.

 V rámci našich preventivních aktivit jsme oslovili ubytované rekreanty v kempech s upozorněním na zabezpečení svého majetku a předali jsme jim zámky na zajištění stanů. Drobné dárky jsme rozdali i dětem, a to například reflexní předměty s přáním hezkých a pohodových prázdnin.

por. Ing. Eva Červenková
9. července 2021

vytisknout  e-mailem