Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Mobilní monitorovací centrum

Závěrečná schůzka k projektu „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“, vybraného v rámci programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“.  

     V květnu 2011 bylo při cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje v areálu Neveřejného mezinárodního letiště v Líních poprvé veřejnosti představeno speciální policejní vozidlo – mobilní monitorovací centrum. Takto kvalitní speciální techniku  získalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje díky realizaci projektu s názvem „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“, který byl vybrán v rámci programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“. Cílem projektu je  zintenzivnit spolupráci při boji proti extrémistickým jevům, zlepšit velení a řízení policejních zásahů, vzájemnou a okamžitou výměnu potřebných informací a přeshraniční podporu mezi českou a bavorskou policií, která by vedla ke zlepšení a zefektivnění potírání trestné činnosti a k posílení pocitu bezpečí obyvatelstva obou dotčených regionů.
     Náklady na nákup a instalaci technického vybavení mobilního monitorovacího centra byly z 15% financovány ze státního rozpočtu České republiky a z 85% z fondů Evropské unie, finace na nákup samotného vozidla daroval Krajský úřad Plzeňského kraje.
     Speciální vozidlo policisté využívají v souladu se zákonnými normami při monitorování chování účastníků demonstrací, shromáždění, sportovních a hudebních akcí nebo rizikových míst se zvýšeným nápadem trestné činnosti a při preventivním dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Kvalitní technologie instalované ve vozidle umožňují operativně zadokumentovat protiprávní jednání pachatelů a tak zrychlit jejich právní postih. Policisté obsluhující toto speciální vozidlo mají k dispozici různé druhy kamer např. s vysokým rozlišením na otočných hlavicích, na hydraulickém stožáru, určené k umístění na přilby zasahujících policistů, wifi kamery pro montáž v okolí vozidla a také profesionální kameru s přenosem audiovizuálního signálu. Přímo ve vozidle mohou díky nainstalovanému software zpracovávat audiovizuální záznam z kamer a všechny pořízené záznamy ihned ukládat na příslušné diskové pole. Součástí vozidla jsou také infračervené reflektory, radiostanice radiokomunikačního systému Pegas a zařízení pro příjem videosignálu z policejního vrtulníku. 
V uplynulém roce bylo vozidlo nasazeno v Plzeňském kraji celkem sedmnáctkrát, v deseti případech při rizikových fotbalových utkáních, kdy na základě dokumentace pořízené za využití techniky mobilního monitorovacího centra ustanovili policisté celkem 8 osob, které se dopustily protiprávního jednání. Ve čtyřech případech se vozidlo s osádkou účastnilo bezpečnostních opatření při konání veřejných shromáždění a pochodů, ve dvou případech bylo mobilní monitorovací centrum využito při opatřeních v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a v jednom případě bylo vozidlo s osádkou nasazeno mimo Plzeňský kraj v souvislosti s konáním protestních shromáždění pravicových extrémistů v Ústeckém kraji.
     Vozidlo bylo také sedmkrát využito při výcvicích policistů zaměřených na zvládnutí zákroků v dopravních prostředcích, především v železničních vagónech, při nácviku zvládnutí pouličního násilí a při výcvicích zaměřených na pátrání po pohřešovaných osobách a věcech. Při těchto cvičeních se současně školí osádka vozidla a prověřuje nainstalovaná technika.
     Do budoucna je vozidlo se speciálně vyškolenou českou osádkou v souladu s cíli projektu a mezinárodními dohodami v rámci přeshraniční spolupráce připraveno i k využití bavorskou policií.    
 
 
mjr. Mgr. Martina Kohoutová
11.1.2012

                                                                                    

vytisknout  e-mailem