Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zabezpečte si svá obydlí

MOST - Policisté dnes na horách radili, jak správně zabezpečit chalupy, chaty i domy. 

Policisté mosteckého územního odboru budou v nadcházejícím období více kontrolovat chatařské oblasti, které se stávají na dobu zimních měsíců opuštěnými. Vybrali lokalitu v horských oblastech, kde je poměrně hustá zástavba chalup a chat. Právě v tomto období jsou jejich nemovitosti terčem různých nenechavců, kteří mohou objekty vykrást nebo v nich jen přespat. Proto je důležité, aby si občané svůj majetek řádně zabezpečili a ztížili podmínky možného vniknutí. Pachatele můžou odradit okenice, mříže na oknech, kvalitní dveře a známky, kamerové systémy ale také sousedská výpomoc. Proto je vhodné udržovat dobré sousedské vztahy.

Majitelé chat však mnohdy svým chováním nahrávají pachatelům majetkové trestné činnosti tím, že nechávají na pozemcích žebříky, mají okna v režimu na ventilaci, nevhodné zajištění dveří či oken. Je na místě prevence ze strany policie ale i samotných občanů, kteří by si měli řádně svůj majetek zabezpečit.

K tomu by měl pomoci i projekt „ Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i souseda“. Tento projekt je zaměřen na prevenci proti vloupání do obydlí. Názorně ukazuje a doporučuje opatření jak ochránit byty, domy, chaty, chalupy, garáže. Představuje možnosti a způsoby zabezpečení – a to jednak mechanické, ale i elektronickou ochranu a kombinaci obou možností. Nabízí návod, čeho se vyvarovat, jak postupovat, klade důraz na certifikaci výrobků a služeb, které mohou snížit riziko vloupání a také odradit případné pachatele od vniknutí do obydlí. 

Rady a způsoby zabezpečení mohou občané nalézt na https://www.stopvloupani.cz/materialy, informace lze získat i v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je volně ke stažení na Google Play či App Store (dle toho, jaký operační program na svém mobilu máte nainstalovaný) a na sociálních a webových portálech Policie ČR a spolupracujících subjektů. Tato aplikace nabízí účinné způsoby zabezpečení domů a bytů i firmy, které se této problematice věnují. 

 Ochraně svého majetku by občané měli věnovat maximální pozornost a to nejen před dovolenými.  U chat a chalup je nutné řádně zajistit dveře a okna proti vniknutí. Odjíždíte-li na delší dobu, požádejte sousedy, aby občas dohlédli na vaše obydlí. Sousedská solidarita je důležitý preventivní prvek. Pokud soused zaznamená pohyb podezřelé osoby či vozidla v okolí, může informovat majitele chaty i policii.

Nepodceňujte ochranu svého domova, dostatečně a kvalitně obydlí zabezpečte, při náznaku protiprávního jednání volejte vždy policii. Buďte ohleduplní, věnujte se okolí. Neulehčujte práci zlodějům.

nprap. Ludmila Světláková
Most,  18. listopadu 2019

https://www.policie.cz/clanek/vylepsena-aplikace-napovi-jak-se-chranit-pred-zlodeji.aspx

Odkazy do noveho okna

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

"Zabezpečte se"

"Zabezpečte se" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem