Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Tisková konference Územního odboru PČR Děčín

DĚČÍNSKO - Policisté prezentovali případ rozsáhlých úvěrových podvodů a podvodů za téměř 13 milionů korun, který dospěl k obžalobě. 

Ve čtvrtek 8. června 2023 se uskutečnila tisková konference Územního odboru Policie ČR Děčín. Konference se týkala úspěšně objasněného případu rozsáhlých úvěrových podvodů a podvodů za téměř 13 milionů korun, který dospěl k obžalobě. 

Kriminalistům z  oddělení hospodářské kriminality děčínského územního odboru se podařilo rozkrýt případ rozsáhlé trestné činnosti tří mužů z Prahy. Jedná se o případ rozsáhlých úvěrových podvodů a podvodů  za téměř 13 miliónů korun, kdy ve více než  550 případech muži jednali v úmyslu se obohatit a získat neoprávněný majetkový prospěch.

Celý případ začali kriminalisté prověřovat  v červnu 2021 na základě podnětu nebankovní společnosti, která našla určité nesrovnalosti v dokumentech dodaných ke smlouvě o úvěru.   Po několika měsících mravenčí práce spočívající v rozkrývání stále většího množství  případů podvodného jednání,  kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů  ve věku  26,29 a 33 let.  V dubnu 2022 nejstaršího z nich obvinili ze zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu a zločinu podvodu a devětadvacetiletého muže obvinili ze zločinu úvěrového podvodu a podvodu spáchaného ve formě pomoci. V lednu 2023 nejmladšího muže obvinili  z přečinu úvěrového podvodu, též spáchaného ve formě pomoci.

Jednomu z mladších obviněných kriminalisté prokázali, že nejméně v období od září 2020 do prosince 2021 po domluvě nebo na pokyn nejstaršího obviněného,  vyhledával a kontaktoval na území celé České republiky, převážně pak na území hlavního města Prahy, Středočeského a Ústeckého kraje, sociálně slabé občany a osoby bez stálého bydliště.  Po těchto osobách za drobnou úplatu nebo pod různými smyšlenými legendami o sjednání práce požadovali založení bankovního účtu na jejich jméno a osobní údaje s tím, aby při založení účtu tyto osoby uvedly  bankéři konkrétní autorizační kontaktní údaje, kterými však disponovali obvinění. Po získání dokumentů a přístupu k takto nově založenému bankovnímu účtu dále od takových osob požadovali předložení osobních dokladů, především občanského průkazu k pořízení oboustranné fotografie, popřípadě i dalších osobních dokladů. Nejmladší ze skupiny obviněných nahradil předchozího pomocníka v období konce roku 2021 do dubna 2022, který s takto získanými bankovními účty a vyfotografovanými osobními doklady dokonce obchodoval.  

V uvedeném období takto získané dokumenty následně nejstarší obviněný pozměnil ve svém notebooku. Jednalo se o nepatrné změny spočívající zejména v datu narození, rodném čísle, čísle dokladu, fotografii nebo čísle popisném. Dále prostřednictvím počítačového programu zcela nově vytvořil či upravil oznámení o přiznání invalidního či starobního důchodu  a později vytvářel výplatní pásky skutečně existující společnosti.  Následně za pomoci nově vytvořené fiktivní identity a těchto upravených dokladů prostřednictvím webových stránek bankovních i nebankovních společností žádal o uzavření smluv o poskytnutí finančních prostředků či mobilních telefonů.

Protože po realizovaných domovních prohlídkách v únoru 2022 nejstarší ze skupiny s trestnou činností nepřestal,  byl  v dubnu 2022 v součinnosti s dozorujícím státním zástupcem podán návrh na jeho vzetí do vazby, který byl soudem Okresního soudu v Děčíně akceptován. Jeho vyšetřování probíhalo vazebně. Druhému z obviněných byl v této souvislosti proměněn původní podmíněný trest za předchozí trestnou činnost na nepodmíněný.  Nejmladší z obviněných je stíhán na svobodě.

V březnu 2023 kriminalisté ukončili vyšetřování a spisový materiál předložili  dozorující státní zástupkyni Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem s návrhem na podání obžaloby. V polovině měsíce dubna letošního roku dozorující státní zástupkyně podala obžalobu a případ nyní míří ke krajskému  soudu.  

Kriminalisté zadokumentovali škodu za téměř 13 miliónů korun.

V případě prokázání viny u soudu hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 1 roku  do 10 let. 

Informace k popsanému případu médiím poskytli koordinátor pro službu kriminální policie a vyšetřování  Územního odboru Děčín kpt. Bc. Martin Hlava, zástupce vedoucího  oddělení hospodářské kriminality mjr. Bc. Petr Plhal, vyšetřovatelé oddělení hospodářské kriminality por. Ing. Eliška Srbová,  npor. Bc. Zdeněk Zajan a dozorová krajská státní zástupkyně Mgr. et Mgr. Jana Jelenová. 

Děčín  8. června  2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem