Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Senioři, pozor na podvodníky!

LOUNY - Policisté upozorňují seniory, aby se nedali zlákat podvodníky a nepouštěli cizí lidi do bytů!  

Senioři, pozor na podvodníky!

Opakovaně policisté upozorňují zejména starší občany, aby si dali pozor na podvodníky, kteří se jim vnutí do bytů a pak je okradou.
Pachatelé k tomu používají nejrůznější legendy.
Tvrdí např., že jdou vrátit přeplatek za plyn, vodu, elektřinu nebo ze zdravotní pojišťovny, nabízejí jim různé služby (např. výměnu žaluzií), za které si vyberou zálohu, ale již je nikdy neprovedou nebo pod záminkou opravy vozidla pro jejich syna (vnuka) žádají úhradu fiktivní faktury s tím, že jsou s dotyčným domluveni.
Mezi další podvodníky patří i podomní prodejci dek, nádobí či šatstva, kteří od poškozených vylákají peníze nebo je po vstoupení do bytu okradou o jejich finanční úspory.
V této souvislosti nejde nezmínit také podvodníky, kteří se vydávají za zástupce různých firem s tím, že jdou vyplatit výhru, aby se následně vloudili k poškozeným do bytu a ve finální fázi se dostali k jejich úsporám. Stalo se tak např. v případě, kdy se pachatelé vydávali za zástupce firmy Orion a přicházeli seniorům předat finanční výhru. Při této trestné činnosti oslovovali seniory přímo na ulici nebo si vytipovali domácnosti seniorů s vylepenou čtyřcípou Orion hvězdou v okně. Při předávání výhry však měli u sebe údajní zástupci firmy pouze bankovku v nominální hodnotě 5 000 Kč a po poškozených požadovali vrácení zbytku peněz. Přitom využili nepozornosti seniorů a sledovali, kde mají uschovány úspory. V nestřeženém okamžiku je poté o peníze okradli.
Policisté proto nabádají nejen seniory, ale všechny občany, aby byli obezřetní a chránili si svůj majetek. Případné soutěžící vyzývají, aby si pečlivě prostudovali pravidla zmíněné Orion Hvězdné soutěže, která byla v těchto dnech právě zahájena a na jiné podobné nabídky nereagovali!

Při této příležitosti upozorňují lounští policisté, že pokud budou mít kluby či domy seniorů v lounském okrese zájem o preventivní přednášky na téma: „Jak zvýšit své bezpečí“, mohou se kontaktovat na pracovníka prevence por. Bc. Tomáše Krupičku, tel.: 974 437 208 nebo e-mail: pisln@mvcr.cz.

  

vytisknout  e-mailem