Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kradl i podváděl

CHOMUTOVSKO - Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání mladíka pro podvod a krádež. 

Obvinění z trestných činů krádež a podvod sdělil vyšetřovatel chomutovské policie teprve 18letému mladíkovi z Chomutova. Podle zjištění policistů se měl v průběhu tohoto měsíce dopustit několikrát protiprávního jednání.

Začátkem května měl v Chomutově od svého známého podvodně vylákat mobilní telefon v hodnotě cca dvanáct tisíc korun s příslibem, že mu ho posléze nepoškozený vrátí. K tomu však nedošlo a přístroj prodal jinému muži za čtyři tisíce. Policistům se telefon později podařilo zajistit a bude vrácen poškozenému.

Třetí květnový týden se mladík v dopoledních hodinách vydal do jedné ze společností sídlících v Chomutově. Tam měl z volně přístupné laboratoře jednomu ze zaměstnanců odcizit z odložených kalhot finanční hotovost ve  výši 1.400 korun.

O pouhé dva dny později přišel tento muž na pozemek firmy zabývající se těžbou dřeva a ptal se majitele na práci. Majitel mu měl sdělit, že nikoho nyní nepotřebuje a poté mu již nevěnoval pozornost. Mladý Chomutovan však pozemek hned neopustil. Místo toho měl vejít do otevřené stavební buňky, kterou majitel firmy využívá jako kancelář. Z peněženky odložené na stole měl odcizit finanční hotovost ve výši 18 tisíc korun.

Po provedeném šetření policisté toto pondělí podezřelého zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání. Popsaných skutků se dopustil přesto, že v roce 2019 byl pravomocně odsouzen pro trestný čin loupeže.

K prvnímu ze skutků mělo dojít ještě v době, kdy byl na území České republiky vyhlášen nouzový stav z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru. Tato okolnost má významný vliv na výši trestu, kterou lze za uvedené protiprávní jednání uložit. Podle zákona může být obviněný v případě uznání viny soudem odsouzen k trestu odnětí svobody v délce trvání od dvou až do osmi let.

Z důvodu rizika spočívajícího v pokračování trestné činnosti obviněného podal vyšetřovatel podnět k jeho vzetí do vazby. Státní zástupce pak navrhl soudu vazbu, o které bylo dnes rozhodováno. Soudce se s podnětem vyšetřovatele a návrhem státního zástupce neztotožnil a další vyšetřování tak bude probíhat na svobodě.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Chomutov 28. května 2020

vytisknout  e-mailem