Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod s kryptoměnou

KARLOVARSKO – Muži byla způsobena škoda téměř 200 tisíc korun. 

V polovině roku 2023 byl prostřednictvím jedné ze sociálních sítí a následně i přes multiplatformní aplikaci umožňující výměnu zpráv a multimediálních souborů kontaktován čtyřiačtyřicetiletý muž z Karlovarska. Tomu bylo poté nabídnuto výhodné investování do kryptoměn přes společnost, která měla aktivní internetové stránky i mobilní aplikaci. Přes aplikaci se muž z Karlovarska nakonec zaregistroval a následně poskytl své osobní údaje, ofotil občanský průkaz i pas. Poté čtyřiačtyřicetiletý muž převedl ze své kryptopeněženky kryptoměnu do kryptopeněženky, přesně dle pokynů osoby, která s ním komunikovala. Pak došlo k převodu kryptoměny do několika dalších kryptopeněženek. Po několika dnech přestala mobilní aplikace zcela fungovat a internetové stránky byly nedostupné.
 
Osoba přestala s mužem z Karlovarska komunikovat a kryptoměna mu vrácena nebyla. Tímto jednáním mu byla způsobena škoda téměř 200 tisíc korun.
 
Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.
 
Důrazně varujeme před podobně výhodnými investicemi, zejména do kryptoměn a zároveň před poskytováním osobních údajů či kopií osobních dokladů. Podobného podvodného jednání evidují kriminalisté bohužel více.

nprap. Jakub Kopřiva
20. 2. 2024

vytisknout  e-mailem