Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Rizika, rady a doporučení při návštěvě hudebního festivalu

Praha venkov – VÝCHOD – Během letních dnů se konají hudební festivaly a koncerty pod širým nebem, které mohou svádět pachatele k trestné činnosti. 

S příchodem léta a letních prázdnin začala také festivalová sezóna. Po celé České republice probíhají a budou probíhat různé kulturní a společenské akce. Jedním druhem těchto akcí jsou také velké hudební festivaly pod širým nebem. Každý, kdo se chystá podobnou akci navštívit, by měl mít na paměti, že i dobře strávený víkend na „fesťáku“, může mít nepříjemnou dohru. Zde je stručný výčet některých rizik, která hrozí neopatrným návštěvníkům. Zároveň pár rad a doporučení, při jejichž dodržování lze rizika snížit. 

Rizika: intoxikace alkoholem či drogami; majetkové škody; úrazy; napadení; sexuální násilí; a ještě mnoho dalšího.

Rady a doporučení: „Všeho s mírou“, samozřejmě že „pivko a panák“ k festivalu patří, ale je třeba si hlídat, kdy už je toho moc. Dále je třeba se zamyslet, co všechno při pobytu na festivalu a ve stanovém městečku potřebuji. Rozhodně není dobré brát si s sebou mobilní telefony a jiné věci (šperky, drahé oblečení, atd.) v hodnotě několika desítek tisíc korun a pak je nechat ve stanu. Policie opakovaně šetří vykradené stany a není výjimkou, že stan je vykraden, i když v něm spí jeho majitelé. A hlavní rada na závěr, vnímejte a pozorujte dění okolo sebe, můžete tím zabránit jak svému ohrožení, tak také můžete svojí pozorností někomu pomoci (zabránit napadení či znásilnění, pomoci raněnému nebo intoxikovanému, zabránit škodám na majetku, atd.).

Shrnutí: Každý festival má organizátory a pořadatelskou službu. Pokud zjistíte nějaký problém, informujte je o něm. Další možností je informovat složky IZS na linkách tísňového volání: 150 Hasičský záchranný sbor ČR, 155 zdravotnická záchranná služba, 158 Policie ČR, 156 obecní (městská) policie a také 112, jednotné evropské číslo tísňového volání.

A nezapomeňte, až pojedete domů, alkohol za volant nepatří.

nprap. Mgr. Eva Hašlová
tisková mluvčí PČR Praha venkov – východ
13.7. 2017


 

vytisknout  e-mailem