Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečnějšího internetu

Praha venkov - východ – Policejní preventistky využily mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu k připomenutí základních bezpečnostních pravidel pohybu v online prostředí dětem základních škol. 

První únorové úterý letošního roku je označováno jako „Den bezpečnějšího internetu“. Kriminalita v online prostředí celorepublikově stoupá. V loňském roce jsme jen v rámci Územního odboru Praha venkov – východ zaznamenali navýšení tohoto druhu kriminality o více než 233 %.

Policistky ve dnech 6. a 8. února navštívily Základní školy v Jirnech a Brandýse nad Labem, kde žáci druhého stupně prošli preventivním programem v rámci projektu Tvoje cesta onlinem. Dětem policistky vysvětlily na konkrétních případech způsoby, jakými internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají. Doporučily také na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na sociálních sítích všímat. Nechyběl ani popis způsobů kybešikany, při které je oběť dlouhodobě a opakovaně napadána útočníkem nebo útočníky. Jde často o vytváření falešných účtů oběti na sociálních sítích s cílem ji zesměšnit a veřejně ponížit.

Videa ke dni bezpečnějšího internetu:  

por. Bc. Lucie Nováková
komisař
P ČR Praha venkov - VÝCHOD
8. února 2023      

vytisknout  e-mailem