Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

„Být viděn“

Praha venkov - VÝCHOD – Policisté a Krajský koordinátor Besipu v Brandýse nad Labem rozdávali chodcům a cyklistům reflexní prvky. 

Ve čtvrtek 26. ledna 2023 dohlíželi v ranních hodinách brandýští policisté spolu se strážníky městské policie a krajským koordinátorem BESIPu Ing. Miroslavem Poláchem na viditelnost chodců a cyklistů na rizikových místech města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

Cílem společné preventivní akce bylo upozornit děti i dospělé na důležitost viditelnosti, kterou mohou sami zvýšit vhodnou barvou oblečení i doplňky z fluorescenčních materiálů, jež zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Především děti jsou na silnicích ohroženy víc, než jiní chodci, protože jsou méně soustředěné a nedokážou ještě dostatečně odhadovat a předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.

Chodci a cyklisté z rukou policistů a koordinátora BESIPu obdrželi různé reflexní prvky a dozvěděli se jak je správně používat.  Rozdáno bylo více než 200 reflexních pásek.

Znovu připomínáme, že již od února 2016 novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích vznikla chodcům povinnost mít na sobě reflexní prvky: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit pokutu až do výše 2 tisíce korun.

por. Bc. Lucie Nováková
komisař
P ČR Praha venkov - VÝCHOD
26. ledna 2023

vytisknout  e-mailem